Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Week #1 Gmail en Google

Open een Gmail-account

Waarom? Hiermee heb je snel toegang tot allerlei interessante online toepassingen van Google en je kunt kiezen voor een alias of ‘nickname’ zodat je anoniem blijft.

Gmail logoVeel van de online toepassingen die je de aankomende 6 weken gaat ontdekken en gebruiken vereisen registratie. Daarnaast ga je met een aantal producten van Google experimenteren. Een Gmail-acount is tegelijkertijd een Google-account waarmee je kunt inloggen bij andere diensten van Google. Misschien heb je besloten dat je dit programma anoniem wilt volgen en daar heb je waarschijnlijk een nieuw e-mailadres voor nodig.

Gmail stond vooral bekend om de grootte van de mailbox, maar inmiddels zijn andere aanbieders Google hierin gevolgd. Tegenwoordig wordt Gmail vooral veel gebruikt vanwege de goede mogelijkheid om snel mailtjes te sorteren. Je kunt berichten voorzien van een label of tag, e-mail over hetzelfde onderwerp wordt geclusterd en je kunt op een snelle en handige manier zoeken naar ontvangen of verstuurde berichten. Ook biedt Gmail de mogelijkheid om met andere Gmail-gebruikers te chatten.

In het Ublad van 2 april j.l. staat een bericht over Gmail: de ICT-directie van de UU bereidt een advies voor om studenten te laten overstappen op Gmail.

Privacy

Hierboven is veel positiefs gemeld over Gmail. Er is echter ook discussie rond Gmail (Google) en haar privacybeleid (meer hierover lees je hieronder). Als je wilt kun je het mailadres/account na het volgen van I&M2.0 weer opheffen.

Bij het gebruiken van Gmail kan het je ineens overkomen dat je advertenties gepresenteerd krijgt die qua strekking overeenkomen met je mailconversaties. De zgn. ‘targeted text ads’. Hoe is dat mogelijk? Google scant de teksten van je Gmail-berichten. Schendt Google daarmee je privacy?

Google zelf ontkent privacyschending.

Als je tijd hebt en geïnteresseerd bent bekijk dan eens de aflevering van VPRO’s Tegenlicht: ‘Google achter de schermen’ Hierin wordt ingegaan op het mogelijke gevaar van Google als informatiehoeder. Het programma duurt 51 minuten en als er naar gevraagd wordt moet je kiezen om het te bekijken in Windows Media Player met een snelle verbinding.

opdrachtDe opdracht van dit onderdeel is het aanmaken van een Gmail-account en het daarmee versturen van een mail met daarin je (echte) naam naar de redactie van I&M2.0. Je meldt je hiermee aan voor het programma.

1-2-3 een Gmail-account

– Ga naar www.gmail.com;

Is de site in het Engels en je wilt graag Nederlands?

o Ga naar www.google.nl

o Kies bovenaan het scherm voor ‘Gmail’

– klik op ‘Aanmelden voor Gmail’ (rechtsonderin);

– vul je echte of een verzonnen naam in (let op: deze naam is zichtbaar als afzender en chatnaam);

– kies je gebruikersnaam (deze naam wordt je e-mailadres en het kan ook een alias/nickname zijn);

– controleer voor je verder gaat de beschikbaarheid van de gekozen gebruikersnaam;

– vul de rest van de gegevens in (lees de uitleg wanneer je iets niet begrijpt);

– klik op ‘Ik ga akkoord. Maak mijn account.’;

– bevestig de gegevensinvoer;

– klik op ‘Ik wil nu graag mijn account bekijken’;

– je bent klaar om Gmail te gebruiken, je eerste mail is van het Gmail-team.

Meld je aan bij I&M2.0 door met je nieuwe Gmail-account een mail te sturen met vermelding van je (echte!) naam aan im2punt0@gmail.com.

Je kunt de mogelijkheden van Gmail ontdekken door eens te kijken naar de instellingen of de helpfunctie te raadplegen.

Wil je het vrijblijvende Extra! gedeelte ook zien, klik dan op de link ‘Lees meer’.

—————-

Extra!

Naast de zoekmachine en Gmail biedt Google nog ongeveer 25 andere producten aan. Ga naar Google (Nederlandstalig) en klik op ‘meer, en nog veel meer’… Als het goed is ken je Google Scholar en waarschijnlijk ook Google Maps. Eén product van Google geven we hier apart aandacht: Google Docs.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eRqUE6IHTEA&rel=0]

googledocs.jpgGoogle Docs bied de mogelijkheid om online documenten te verwerken en er samen met anderen aan te werken. Het is als tekstverwerker misschien inferieur aan Word, maar daar staat tegenover dat je met Google Docs vanaf elke pc met internetaansluiting aan je documenten kunt werken. Documenten van je pc of netwerkschijf zijn eenvoudig te importeren in Google Docs en dan ook online beschikbaar – zonder gebruik te hoeven maken van usb-sticks of e-mail. Natuurlijk beheren wij als I&M-ers veel met de O:/schijf, maar Google Docs kan in bepaalde omstandigheden wel degelijk nuttig zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen problemen met versiebeheer: veranderingen gaan niet verloren als je met twee mensen tegelijk aan een document werkt. Ook kun je er altijd (ook vanaf thuis) zonder veel moeite bij. Als klap op de vuurpijl heeft het programma een superieure zoekfunctie waarmee je in één keer al je documenten kunt doorzoeken. Behalve tekstverwerken kan Google Docs ook uit de voeten met spreadsheets en presentaties. Kijk bijvoorbeeld eens naar Presenteren-met-Google Docs – o.a. over het ’embedden’ van een slideshow in een webpagina

_______________

opdracht Opdracht: Maak een document met Google Docs en nodig iemand via Gmail uit om er samen aan verder te werken.

1-2-3 een online document

Ga naar www.google.com en meld je aan met je Gmail account;

– kies de optie ‘Documenten’;

– maak een document aan met de knop ‘Nieuw’ ;

– klik bovenin het document op ‘naamloos’ en geef het een naam. Schrijf een stukje tekst, sla het op en sluit het venster af.

Om een document vanaf je computer of netwerkschijf te importeren in Google Docs:

– klik in het startscherm van Google Docs op ‘Uploaden’ en selecteer met ‘Bladeren’ het gewenste document;

– klik op ‘Bestand uploaden’.

Open een document en voeg wat tekst toe – of klik op ‘Invoegen’ en gebruik één van de daar geboden opties

– klik dan onder ‘Bestand’ op ‘Revisiegeschiedenis’ en zie dat je handelingen met datum en tijd zijn opgeslagen.

Een document kan in verschillende formats worden opgeslagen, bijvoorbeeld als een Word-bestand of in PDF-format. Kijk hiervoor onder ‘Bestand’ bij ‘Bestand downloaden als’. Je kunt voor je document ook een URL laten aanmaken zodat het voor iedereen online toegankelijk wordt. Deze mogelijkheid vind je onder het tabblad ‘Delen’.

Samenwerken

– Vink een document in Google Docs aan en klik in de werkbalk op de knop ‘Delen’;

– voer het email-adres in van degene die je als ‘Bijdrager’ toegang wilt geven tot het document (dit e-mailadres hoeft overigens geen Gmail-adres te zijn);

– bij ‘Geavanceerde rechten’ kun je kiezen of degene die je uitnodigt het document zelf ook met anderen mag delen;

– klik op de knop ‘Bijdragers uitnodigen’.

Als je met anderen op hetzelfde moment aan een document werkt, verschijnt er linksonder in het scherm een vak met namen van de bijdrager(s). Via ‘Revisiegeschiedenis’ is precies te achterhalen wat er in je document is gewijzigd, wanneer en door wie.

4 reacties to “Week #1 Gmail en Google”

 1. ubutrecht20

  Heb je vragen? Plaats een reactie op het bericht!

  Misschien weet een van de andere deelnemers het antwoord, en anders zullen wij de vraag proberen te beantwoorden.

  Zo kan iedereen de vraag en het antwoord lezen, en kunnen we van elkaar leren!

  de I&M2.0-redactie

  Beantwoorden
 2. ubutrecht20

  Binnengekomen vraag:

  Kun je op een ander e-mail adres een seintje krijgen als er mail in Gmail is binnengekomen?

  Beantwoorden
  • ubutrecht20

   Ja, dat kan.

   Hiervoor moet moet je (in Gmail) rechts bovenaan je scherm kijken onder ‘Instellingen’ en dan kiezen voor het tabblad ‘Doorsturen en POP/IMAP’.

   Je kunt daar een e-mail adres opgeven waarnaar Gmail binnenkomende mail moet doorsturen, en je kunt ook aangeven dat de mail ook in de Gmail-inbox bewaard moet blijven (of juist niet).

   de I&M2.0-redactie

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *