Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Week #2 Teamblogs

Maak een teamblog

Waarom? Samen met je teamgenoten ga je een blog (weblog) bijhouden. Op dit teamblog ga je de ervaringen en ontdekkingen ‘posten’ die je de komende weken opdoet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NN2I1pWXjXI&rel=0]

Een blog is een webpagina die bestaat uit (korte) berichten die regelmatig – soms meerdere keren per dag – toegevoegd worden. De schrijvers van een blog  bieden bezoekers informatie in logboekvorm. Op de voorpagina staan de recentste bijdragen. Een blog bestaat vaak uit tekst, maar foto’s, video of audio zijn ook mogelijk. Bezoekers van blogs zijn geïnteresseerd in het persoonlijke of juist gespecialiseerde karakter ervan. Veelal kunnen zij ook reacties plaatsen op berichten.

Toepassingen in de bibliotheek
Een blog kan gebruikt worden om bezoekers te informeren over nieuwe ontwikkelingen in de bibliotheek. Indien gewenst kunnen bezoekers ook reacties plaatsen. Een blog kan ook bedoeld zijn voor intern gebruik, bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang van een project. Dergelijke blogs zijn meestal niet openbaar. Ten slotte kun je als medewerker van de bibliotheek  een persoonlijk blog starten. Op deze manier kun je ook collega’s elders in het land (en in de wereld) kennis laten maken met jouw ideeën.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van blogs die te maken hebben met de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Bekijk ze eens. Heb je zelf een blog? Laat het ons weten (im2punt0@gmail.com), dan plaatsen we een link op I&M2.0!

 • De Bibliograaf – informatie over nieuw toegevoegde digitale bestanden
 • Ref4UU – nieuws en informatie over RefWorks
 • bibliotech – blog van de afdeling I&O
 • UBU2.0 – blog rond de Web2.0 themabijeenkomsten georganiseerd door I&O.
 • Tureluurs – fotoblog van een oud-medewerkster (wie?) van de UBU

WordPress
Er zijn veel aanbieders van gratis online blog-toepassingen. De bekendste zijn WordPress, Blogger, en LiveJournal. Voor de teamblogs van I&M2.0 maken we gebruik van WordPress.
——————————-
opdrachtDeze week start je een eigen teamblog; je bekijkt de mogelijkheden en schrijft een bericht. Neem ook eens een kijkje op de andere teamblogs!  —————————————————————————————————–
1-2-3 een blog

De redactie van I&M2.0 heeft voor elk team een blog aangemaakt:

Inmiddels (mei 2009) is dit I&M2.0-blog opengesteld voor alle deelnemers aan I&M2.0 als algemeen I&M-blog:

Om berichten te kunnen plaatsen op je teamblog en/of het I&M-blog moet je eerst een WordPress-account aanmaken. Alle deelnemers ontvangen hiervoor een uitnodiging van WordPress  op het Gmail-adres dat ze in week #1 hebben opgegeven.

Wil je je liever opgeven via je uu-mail adres? Stuur dan vanaf dat adres een mailtje naar im2punt0@gmail.com. Als je aangeeft onder welke naam je berichten wilt schrijven op de blogs, dan kunnen wij ook een account voor je aanmaken. Je kunt je wachtwoord altijd zelf nog wijzigen.

Klik op de link in deze e-mail. Vul het scherm dat nu verschijnt als volgt in:  (klik op het plaatje voor een grotere versie)

aanmaken WordPress account

WordPress zal nu een tweede bericht sturen naar je Gmail-adres.  Klik op  de link in dit bericht om je blog te activeren.   Een nieuw scherm opent zich met daarin je inloggegevens (deze krijg je ook per mail). Klik op login.

NB. Als dit niet direct werkt, moet de I&M2.0-redactie handmatig je toegang tot je teamblog instellen (zie ook de update). Je krijgt een e-mail zogauw dat gelukt is .

Je bevindt je nu in de ‘achterkant’ (Dashboard) van je teamblog.
dashboardJe kunt nu berichten schrijven, maar nog niet direct plaatsen. Binnen een dag na aanmelding zal de I&M2.0-redactie je instellingen aanpassen, zodat je dat wel kunt.

Schrijven
Ga naar je ‘Dashboard’ en klik bovenaan het scherm op ‘Nieuw bericht’. Schrijf een bericht, bijvoorbeeld over I&M2.0 en bloggen, de bibliotheek, een nieuwsbericht, een gebeurtenis… Realiseer je wel altijd dat de teamblogs openbaar zijn!

Klik rechtsboven op  ‘Bewaar klad’ als je het bericht wilt opslaan en later verder wilt werken. Rechtsboven staat ook een knop ‘Voorbeeld bekijken’ voor als je een preview van de tekst op je blog wilt zien. Sluit het preview-scherm om weer terug te keren naar je bericht.  Het bericht wordt pas openbaar nadat je hebt gekozen voor ‘Publiceer’.

nieuw-bericht

In het Dashboard staat bovenaan je scherm, naast de naam van je teamblog, ‘Bezoek site’. Via deze link kun je altijd zien hoe je teamblog eruitziet.  Zolang je ingelogd bent, kun je altijd de knop ‘Dashboard’ gebruiken om terug te keren naar het menu. Zie je deze niet, dan moet je opnieuw inloggen op http://[naam teamblog].wordpress.com/login.  Het is handig om dit adres op te slaan in je Favorieten/Bookmarks.
Wachtwoord kwijt of blognaam vergeten? WordPress heeft de gegevens gemaild.

Help!
Er is ontzettend veel mogelijk met een blog van WordPress. Je hebt nu je eerste stappen gezet en je hoeft echt nog niet alles te weten. In het vervolg van I&M2.0 zul je meer ontdekken en je meer vertrouwd gaan voelen met het bloggen.

Wil je alvast iets meer ontdekken, kijk dan bij het vrijblijvende gedeelte Extra!, je vindt het onder de link ‘Lees meer”.

Kom je er niet uit en weten je collega’s het ook niet, probeer dan antwoord te vinden bij WordPress de basis of raadpleeg de WordPress helppagina’s (FAQ’s, Engelstalig). Je kunt ook een reactie achterlaten op dit bericht.

—————-

Extra!

Plaatjes op je blog

Something to blogZoek bijvoorbeeld een plaatje of foto op internet, maar hou hierbij rekening met auteursrecht. Rechts-klik erop met je muis, kies voor ‘Afbeelding opslaan als’, geef het bestandje een naam en onthoud de lokatie. Of gebruik een afbeelding die je al hebt opgeslagen op je pc.

Open een nieuw bericht. Klik rechts onder het titelveld bij ‘Upload/Insert’ op het eerste icoontje  ( ‘Voeg een afbeelding toe’). Klik op ‘Choose files to upload’ en selecteer met ‘Browse’ het opgeslagen plaatje. Voeg zo nodig extra informatie toe en klik op ‘Upload’. Kies voor ‘Full size’, geen link, en klik op ‘Plaats in het bericht’.

Is het plaatje te groot dan kun je het formaat wijzigen door in je bericht op een hoek van het plaatje te klikken (muisknop ingedrukt houden) en het te slepen. Bewaar of publiceer je bericht als het resultaat bevalt.

Een eigen blog aanmaken
Een aantal dingen, zoals de titelafbeelding en de zijbalken,  staan op de teamblogs standaard ingesteld. Op deze manier zijn alle teamblogs herkenbaar als onderdeel van I&M2.0. Als je een persoonlijk blog aanmaakt, heb je meer vrijheid om het uiterlijk van je blog aan te passen.

Je kunt een eigen blog aanmaken met hetzelfde WordPress-account dat je gebruikt om berichten te schrijven op je teamblog. Om een eigen blog aan te maken log je in op http://nl.wordpress.com.

inlogscherm
In het scherm dat nu verschijnt zie je aan de linkerkant een lijstje met de blogs waar je schrijfrechten op hebt (je teamblog zal hier staan). Onderaan staat ‘registreer nog een blog’. Als je hierop klikt kun je een persoonlijk blog aanmaken, waarop alleen jijzelf berichten kunt plaatsen.Vanuit je Dashboard kun je werken in je teamblog en in je persoonlijke blog. Helemaal bovenaan het scherm, onder ‘My Dashboards’ kun je kiezen in welk blog je op dat moment wilt werken.

Uiterlijk kiezen

Kies in de linkerzijbalk voor ‘Uiterlijk / thema’s’ om het uiterlijk van je eigen blog te bepalen. Probeer een paar thema’s uit. Kies bij voorkeur voor een thema met 2 of meer kolommen (zie hieronder voor meer uitleg) en klik op ‘Activeer’ om je keuze te bevestigen.

Bling your own blog
Op een blog met kolommen heb je één of twee  sidebars. De sidebars van je persoonlijke blog zijn te personaliseren met ‘widgets’. Widgets zijn elementjes met een bepaalde eigenschap die je naar wens kunt toevoegen aan je sidebars. Er zijn vrije tekst-widgets, recente berichten-widgets etc. Ook bieden widgets je de mogelijkheid om allerlei vormen van online media naar je blog toe te halen. Denk hierbij aan foto’s, RSS-feeds of video’s.  Meer hierover leer je in de komende weken.

De widgets vind je in de linker zijbalk onder ‘Uiterlijk, widgets’. Selecteer rechts, onder ‘Huidige widgets’  aan welke zijbalk je een widget wilt toevoegen en klik op ‘tonen’. Voeg bijvoorbeeld de widget ‘Tekst’ (om een stukje tekst op je sidebar te zetten), ‘Kalender’ of ‘Blog statistieken’ (om te zien hoe vaak je blog wordt bekeken) toe. Dit doe je door op ‘toevoegen’ te klikken. Klik daarna eerst op ‘Bewaar wijzigingen’! Je kunt een widget instellen (bv. tekst invoegen) door in de toegevoegde widget op ‘bewerken’ te klikken. Vergeet ook na het sluiten niet op ‘Bewaar wijzigingen’ te klikken. Bekijk het resultaat op je eigen blog.

9 reacties to “Week #2 Teamblogs”

 1. Jan de Boer

  ik ben ingelogd en kan berichten schrijven in het weblog van het team Geesteswetenschappen. Maar waarom kan ik niet direct publiceren, alleen versturen ter goedkeuring? Foutje in een instelling?
  (en dat als teamcoördinator nota bene!)

  Beantwoorden
  • ubutrecht20

   Beste Jan,

   Als het goed is kan het nu wel!

   Het heeft te maken met de automatische instellingen van WordPress: nieuwe gebruikers zijn standaard ‘contributors’ met weinig rechten. Wij moeten dat handmatig omzetten naar ‘editor’. Voor jou hebben we dat zojuist gedaan.

   We proberen dit voor iedereen zo snel mogelijk te doen, maar in elk geval binnen 24 uur na het aanmaken van het WordPress account.

   Als ‘editor’ kun je berichten schrijven en plaatsen, berichten van jezelf en anderen bewerken en evt. verwijderen, reacties verwijderen, tags en categorieën creëren en links aanmaken in je blog.
   Voor meer info (Engels) zie: http://support.wordpress.com/user-roles/

   I&M2.0-redactie

   Beantwoorden
 2. Volkert

  Geachte redactie,

  Het Tureluurs fotoblog is van Anneke de Vries, oud-medewerkster van Documentverwerking en een verwoed vogelaar. Aan de thema’s te zien heeft ze een bredere interesse.
  Vr.gr. Volkert

  Beantwoorden
 3. Simone Kortekaas

  Beste redactie,
  Maak ik een eerste bericht voor mijn teamblog. Tik ik in: “Beeldschone boeken en I&M” en zie ik na versturen voor beoordeling dat het “Beeldschone boeken en I&M” geworden is. Wat gaat er mis?
  Groet,
  Simone

  Beantwoorden
  • ubutrecht20

   Beste Simone,

   Er gaat niets mis. WordPress heeft soms wat moeite met de ampersand (&) en geeft die dan terug als & amp;, maar in de uiteindelijke weergave ziet het er voor zover wij weten altijd goed uit. Publiceren dus maar!

   Beantwoorden
 4. flierefluiternl

  Beste redactie, Ik probeer nog wat weken in te halen nu ik vrij ben en voor de afsluiting a.s. dinsdag. Lukt het nog om m’n instelling om te zetten zodat ik kan publiceren? Excuses voor vertraging in deelname – het is erruuug druk geweest, deels met onverwachte dingen. Ook heb ik na de verhuizing eind april nog geen geluid op de pc op m’n nieuwe kamer, en bv. voor het bekijken van de instructie filmpjes is dat toch echt nodig! Groet en bedankt voor jullie uitnodigende emails, deze week was alvast erg leuk om te doen, Nieneke

  Beantwoorden
 5. ubutrecht20

  Hallo Nieneke,

  Je instellingen zijn aangepast! Je kunt overigens ook na de afsluiting a.s. dinsdag nog op je gemak onderdelen inhalen – alles blijft staan op het blog.

  I&M2.0-redactie

  Beantwoorden
 6. Sicco

  Hallo Collega’s,

  ik ben druk bezig Web2.0 vaardigheden in te halen waar ik in 2009 niet aan toe gekomen ben. Dit berichtje op het blog dus even als test. Voor allen die ook aan het oefenen zijn: Succes!

  Vr.groet,
  Sicco.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *