Library Blog

Blog

Week #4 RSS Feeds

Blijf bij met RSS

Waarom? Om tijd te besparen door niet constant zelf op zoek te hoeven gaan naar nieuws
.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0klgLsSxGsU]

Voor zij die meededen aan de Web 2.0 dag van I&O een aantal weken geleden is de stof van deze week waarschijnlijk veelal bekend. Een nuttige opfrisser van het geheugen dus! Als je juist niets weet van RSS feeds valt er veel nuttigs te leren deze week.

RSS (Really Simple Syndication) is een hulpmiddel om een groot aantal websites en blogs te volgen. Je hoeft favoriete sites niet meer regelmatig af te struinen op nieuwe berichten, met RSS ben je automatisch up-to-date. RSS kan ook fungeren als een attenderingsdienst, die op basis van je zoekprofiel specifieke informatie toestuurt. En dat kan gaan van nieuwe bibliotheekaanwinsten tot op Marktplaats aangeboden items.

Een organisatie (bijv. een bibliotheek) kan met RSS haar gebruikers automatisch inlichten over nieuwe berichten en diensten.

RSS werkt met feeds en met readers. RSS-feeds zijn de nieuwskanalen van websites waarop je je kunt abonneren. De RSS-reader is het medium dat nieuwe berichten aan je doorgeeft zo gauw ze verschijnen. Het laatste nieuws van favoriete websites krijg je met gehyperlinkte kopjes in één overzicht gepresenteerd.

RSS-symbooltjes

Er zijn verschillende RSS-symbooltjes. Sommige websites bieden een RSS-dienst maar gebruiken geen symbooltje. Er zijn ook websites die (nog) geen gebruik maken van RSS.

In de instructies hieronder is gekozen voor Newsgator Online omdat het een gebruiksvriendelijke RSS-reader is. Maar het staat je vrij om een andere te kiezen, er zijn er veel: o.a. Netvibes, Bloglines, iGoogle (zie lijst met feedreaders). Er is geen Nederlandstalige versie van Newsgator.

opdrachtDe opdracht van deze week is: gebruik een RSS-reader om je op enkele RSS-feeds te abonneren. Schrijf iets over RSS (misschien zie je nieuwe toepassingsmogelijkheden?) op je blog.

Starten met NewsGator Online
– Ga naar de homepage van NewsGator en klik rechtsboven op ‘new user?’;
– vul je gegevens in (gebruik bijv. dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als bij Gmail), haal het vinkje weg bij ‘NewsGator starterpack’ en ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden;
– klik op ‘Next’ en je kunt van start.

Er zijn twee manieren waarop feeds toegevoegd kunnen worden aan de feedreader.

Abonneren op een feed met het RSS-symbooltje
De nieuws en agenda van de UU heeft een RSS-symbooltje, gebruik het om je te abonneren:
– Ga met de muisaanwijzer naar het oranje RSS-symbooltje;
– klik met de rechtermuisknop en selecteer ‘Snelkoppeling kopiëren’;
– ga naar Newsgator;
– kies ‘Add Feeds’ en plak het gekopieerde adres in het tekstveld (klik in het tekstveld, rechtermuisknop, plakken);
– klik op ‘Add Feed’ (let op! Een enter werkt niet).
In de linkerkolom is onder het mapje ‘My Feeds’ je eerste feed toegevoegd. Herhaal bovenstaande stappen en voeg bijvoorbeeld de feed van Wow!ter over het web of NRC Handelsblad toe.

Abonneren op een feed vanuit NewsGator
– Kies ‘Add Feeds’ en typ in het tekstveld http://im2punt0.wordpress.com;
– klik op ‘Add Feed’.
De feed van I&M 2.0 is nu ook toegevoegd onder ‘My Feeds’. Doe hetzelfde met bijv. www.kb.nl of enkele adressen naar keuze.

Wanneer je op deze wijze een feed probeert toe te voegen, geeft NewsGator in sommige gevallen na het klikken op ‘Add Feed’ de melding “Error: Subscription could not be added. Please check the URL and try again.Concludeer niet te snel dat de site dan geen feed(s) bevat. Kijk voor de zekerheid even zelf en gebruik het RSS-symbooltje indien aanwezig (eerste methode).

Profielattendering
Het zou mooi zijn als de aanwinsten van de bibliotheek in een RSS feed te krijgen waren. Bij de bibliotheek van de UVA kan dat wel:
– Klik vanaf de homepage van de UBA op ‘Nieuw in de collectie’, vervolgens ‘Laatste collectieaanwinsten;
– kies een onderwerp waarover je op de hoogte wilt blijven, bijv. Documentaire informatie. Je kunt ook kiezen voor de aanwinsten van een bibliotheeklocatie. Er verschijnt een lijst met recente aanwinsten die aan je criterium voldoen;
– scroll naar beneden tot het RSS-symbooltje zichtbaar is, kopieer het adres en voeg de feed toe in NewsGator.

Op vergelijkbare wijze is het mogelijk je te abonneren op advertenties op Marktplaats. Het RSS-symbooltje is helemaal onderaan de pagina met je zoekresultaat te vinden.

Werken met NewsGator
Wanneer je in de linkerkolom op een feed klikt, verschijnt rechts een overzicht van de laatste berichten. Standaard laat Newsgator een kop en samenvatting van een bericht zien. Met het plusje ervoor kun je het hele bericht openen binnen NewsGator, klik je op de kop dan wordt het bericht getoond op de originele webpagina.
Onderaan het bericht vind je drie knoppen (newsgator2.jpg). Met het vinkje markeer je een bericht als gelezen, het envelopje biedt de mogelijkheid het bericht te mailen en met de middelste knop voeg je het bericht toe aan ‘My Clippings’: een verzameling berichten om te bewaren of later te lezen.

Je kunt via de tab ‘Settings’ aangeven hoe de berichten weergegeven moeten worden (alleen de titels of een samenvatting), mappen aanmaken, je feeds beheren etc.

Abonneer je op nog een paar feeds die je leuk of interessant vindt. Suggesties:
De teamblogs van I&M2.0
WOW, Wouter over het Web
Frankwatching
NRC Next online

Gebruik Google Blog Search om te zoeken naar blogpostings over een specifiek onderwerp (en abonneer je op het zoekresultaat) of gebruik daar Technorati voor.

————-
Extra!

RSS feeds ontvangen in je mailbox
Je kunt via de website http://www.feedmyinbox.com RSS feeds ontvangen als e-mails. Het grote nadeel hiervan is dat je natuurlijk een heleboel emails ontvangt, maar als je liever niet werkt met feed readers en je volgt weinig sites met die feed reader dan kan het een manier zijn om makkelijk bij te blijven.

Toevoegen van RSS-symbooltje in een je eigen WordPress-blog
Heb je een eigen WordPress-blog en heb je gekozen voor een template die niet standaard een RSS-symbooltje(s) toont, dan zouden bezoekers kunnen veronderstellen dat je geen feed hebt. Elk WordPressblog bevat standaard een RSS-feed, maar soms dus niet de symbooltjes. Een eenvoudige manier om dit te verhelpen is een RSS-widget met daarin het adres van je eigen feed aan een sidebar toe te voegen.

Dat gaat zo:
Login, ga naar ‘Ontwerp’, ‘widgets’. Voeg een RSS-widget toe aan je sidebar. Klik op op bewaar wijzigingen. Klik dan in de nieuwe widget op ‘bewerken’.

Voer het adres van je feed in. Dit is voor WordPress blogs altijd je blogadres gevolgd door ‘feed’. Bijvoorbeeld: http://im2punt0.wordpress.com/feed. Geef de widget een naam, bijv. Recente berichten en bepaal het aantal weer te geven berichten. Vink de andere opties niet aan. Sluit het scherm af met ‘wijzigen’. Bekijk het resultaat met ‘Bezoek site’.

Je hebt nu in je sidebar een RSS-symbooltje met daarnaast de tekst ‘Recente berichten’. Je bezoekers kunnen hierop rechtsklikken en het adres toevoegen aan hun feedreader. Hiermee heb je meteen een snelkoppeling naar je laatst geplaatste berichten gecreëerd. Dat zijn twee vliegen in één klap. Maakte je al gebruik van de speciaal daarvoor bestemde widget ‘Recente berichten’ dan wordt deze hierdoor overbodig.

Je kunt een RSS-widget ook gebruiken om je bezoekers te attenderen op de nieuwe berichten van een andere interessante blog of website (die van een collega misschien, of van I&M2.0?).

Toevoegen van RSS-symbooltje in Blogger
Ook de Blogger-blogs zijn standaard voorzien van een RSS-feed. Echter geen enkel thema bevat een RSS-symbooltje. Je kunt dit oplossen door een HTML/JavaScript pagina-element toe te voegen aan een sidebar. Je vindt deze onder ‘Indeling, pagina-element toevoegen’. Plak daar de onderstaande code in. Vervang [blogadres] door je gebruikersnaam.

<a href=”http://[blogadres].blogspot.com/rss.xml”><img src=”http://www.fairfaxcounty.gov/images/icons/rss_icon.jpg”></a>

Geef het element bijvoorbeeld de titel RSS of houd het titelveld leeg.

6 reacties to “Week #4 RSS Feeds”

  1. Huib Verhoeff

    Even een toevoeging op de berichten over RSS. Standaard zit op elke pc FeedDemon. Die moet je eenmalig installeren. FeedDemon en Newsgator werken samen. FeedDemon kun je via Newsgator synchroniseren. D.w.z. dat je overal op elke pc je eigen instellingen kunt opvragen. Als je FeedDemon hebt geinstalleerd, kun je met dezelfde account ook Newsgator Online benaderen en krijg je je eigen Feeddemon instellingen te zien.
    Het sterke punt van FeedDemon (in Newsgator niet ontdekt) is het fenomeen Watches (knipperlichten). In Watches kun je filteren op keywords in de feeds. Ik heb bijvoorbeeld 2 watches staan op mobiel internet / mobile internet. Datgene van je watches wat je de moeite waard vindt, berg je op in een speciale folder in MyClippings.
    Mijn advies: installeer FeedDemon.

    Groeten

    Huib Verhoeff

    Beantwoorden
    • ubutrecht20

      Huib,

      Goed dat je er nog even de aandacht op vestigt. De reden dat we FeedDemon niet als voorbeeld hebben genomen is dat we voor I&M2.0 bij voorkeur applicaties bespreken waarvoor geen installatie nodig is. Maar FeedDemon is zeker ook de moeite waard!

      Beantwoorden
  2. Hans Fresen

    Toen de Letterenbibliotheek er in 2005 toe overging het bibliotheeknieuws als RSS feed aan te bieden, verwachtten wij dat deze techniek snel gemeengoed zou zijn. De techniek werd geïntegreerd in browsers, mailprogramma’s en portal sites. Ik heb daar toen een nieuwsbericht aan gewijd: http://weblog.let.uu.nl/lb.php/2005/11/17/p131

    Op dit moment is RSS zijn geeky reputatie nog steeds niet kwijt. Er zijn zoveel manieren om met RSS om te gaan dat het wel heel gecompliceerd lijkt. Je kan RSS echter ook laten werken zonder dat het de gebruiker enige moeite kost.

    In de linkerkolom van deze site zie je onder de kopjes Recente berichten, Laatste reacties en de Teamblogs links verschijnen naar recente berichten of reacties. Deze links worden door RSS mogelijk gemaakt en voortdurend geactualiseerd. Deze pagina werkt dus als een soort RSS reader waar je niets voor hoeft te doen.Vergelijk hem eens met mijn Netvibes I&M 2.0 pagina die ik voor mijzelf bijhoud en die ik voor de gelegenheid openbaar heb gemaakt: http://www.netvibes.com/hansfresen
    Onder het tabblad I&M 2.0 heb ik feeds opgenomen van de berichten en de reacties van dit weblog en de teamblogs om snel te kunnen zien of er op een van de blogs iets nieuws is verschenen. Dit biedt echter nauwelijks meer informatie dan de linkerkolom van dit weblog. Pas wanneer ik eigen informatie wil toevoegen krijgt Netvibes echt een meerwaarde.

    Voor ons ligt een deel van de uitdaging in het naadloos integreren van RSS in de bestaande dienstverlening. Aan de enthousiasteling die daar meer mee wil biedt dat nog alle mogelijkheden om zelf gekozen delen van de aangeboden informatie op te nemen in eigen applicaties.

    Beantwoorden
  3. Judith

    Beste collega’s
    Mijn poging om mij te abonneren op het Nieuws van de UU via rss in FeedDemon leverde een foutmelding op: “unable to locate feed. If this site has a feed, either it’s invalid or it could not be auto-discovered”
    Het adres dat ik heb gekopieerd is http://www.uu.nl/NL/Actueel/rss/Pages/default.aspx
    Hebben meer mensen deze ervaring? What to do?
    Vriendelijke groet,
    Judith

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *