Library Blog

Blog

Week #5 Sociale netwerken

Sociale netwerken
Waarom? Deel informatie en maak gebruik van de informatie van anderen.

LibraryThing, Delicious en LinkedIn zijn voorbeelden van zogenaamde social networkingsites waarop gebruikers de content leveren en beschikbaar stellen aan anderen. Die content kan bijvoorbeeld bestaan uit boeken (LibraryThing), favoriete websites (Delicious) of een profiel met persoonlijke gegevens (LinkedIn).

LibraryThing
Van je boekenbezit thuis naar een complete online catalogus die je kunt uitwisselen en vergelijken met andere lezers.

Boeken

Wat is LibraryThing?
Met LibraryThing sla je boeken op in een eigen online catalogus. Hoe dat precies in z’n werk gaat lees je onder Extra! De titels importeer je  uit het bestand van je keuze; bijvoorbeeld uit de KB, the Library of Congress, of uit Amazon. De boeken die je invoert kun je een beoordeling geven en je kunt ze voorzien van ‘tags‘. Taggen kun je vergelijken met het toekennen van trefwoorden, maar dan zonder voorgeschreven termen. LibraryThing is vooral een sociaal netwerk van en voor boekliefhebbers. Er zijn 600.000 deelnemers die tezamen 3,5 miljoen unieke titels hebben ingevoerd. Met 3000 gebruikersgroepen is het een groot, actief en zich steeds ontwikkelend platform voor lezers. Bekijk de rondleiding en ontdek wat LibraryThing allemaal biedt.

LibraryThing voor bibliotheken
LibraryThing biedt – tegen betaling – ook service aan bibliotheken. Met LibraryThing for Libraries wordt informatie uit LibraryThing gelinkt aan de boeken in de catalogus. Ook de UBU heeft informatie uit LibraryThing gekoppeld aan de catalogus.

Delicious
Altijd en overal toegang tot je favorieten… en meer.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=x66lV7GOcNU]

Wat is Delicious?
Delicious
(voorheen Del.icio.us) is een online bookmark (favorieten) manager. Door het verzamelen van je favorieten in een webpagina kun je ze overal raadplegen en ben je niet afhankelijk van een specifieke werkplek of pc. Door middel van het toevoegen van tags zijn je favorieten te categoriseren en organiseren. Delicious biedt de mogelijkheid om twee ‘knoppen’ toe te voegen aan je browser waarmee je handig een website op je favorietenpagina kunt zetten en direct kunt voorzien van tags. Hoe dit alles precies in z’n werk gaat kun je lezen onder Extra!

Social network
Binnen Delicious kun je zien wie dezelfde website(s) heeft toegevoegd aan zijn favorieten en welke websites binnen het Delicious-netwerk ‘getagd’ zijn met dezelfde tag die jij gebruikt hebt. Zo kun je andere interessante favorietenverzamelingen opsporen. Het is ook mogelijk om je (via RSS) te abonneren op een tag. Hierdoor is te zien welke nieuwe favorieten door alle gebruikers of een specifieke gebruiker getagd worden met dezelfde tag.

LinkedIn
Om sociale of zakelijke contacten te onderhouden.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6a_KF7TYKVc]

Wat is LinkedIn?
Profiteren van je (zakelijke) contacten, daar draait het om bij LinkedIn (spreek uit: linkt-in). LinkedIn is internationaal en heeft in Nederland inmiddels richting de één miljoen leden. Mooier dan Linkedin zelf kunnen we het niet zeggen: “What can your LinkedIn Network do for you? Get introduced to the people you need, find professionals your friends can vouch for, keep up with friends and colleagues, don’t miss professional opportunities and build your relationships”.

De functionaliteiten zijn beperkt, je kunt geen filmpjes of muziek plaatsen of enquêtes houden. Gewoon zakelijk. Je wordt door een proces geleid waarin je van 0 tot 100% je profiel kunt invullen. Je kunt kijken of al bestaande contacten zich op het netwerk bevinden (via Yahoo en Gmail) en een pasfoto toevoegen. Je huidige (en eerdere) werkgever(s) en je genoten opleidingen invullen en een opsomming geven van je specialismen. Met behulp van de zoekfunctie kun je bekende of onbekende collega’s uitnodigen om zich aan te sluiten bij je netwerk.

LinkedIn biedt de mogelijkheid om netwerkgroepen (Groups) op te richten en een mailbox om mee te mailen binnen het netwerk. Verder biedt LinkedIn een Outlook toolbar (niet te installeren op je werk-pc) en een browsertoolbar waarmee je direct verbinding hebt met je LinkedIn-profiel.

Openbaar/besloten
Heb je zelf geen profiel op LinkedIn dan kun je toch (gedeeltelijk) de persoonlijke pagina’s van de leden bekijken, mits ze door de gebruikers publiek gemaakt zijn.

opdracht

Bekijk je favoriete boeken op LibraryThing of maak zelf een online catalogus. Of: zet je favorieten online met Delicious en organiseer je verzameling met ’tags’. Of: maak een eigen profiel aan bij LinkedIn en ga op zoek naar collega’s.  Zie je (nieuwe) toepassingen van social networking voor de bibliotheek? Schrijf erover op je teamblog!

—————-
Extra!


1-2-3 LibraryThing

Open LibraryThing en klik aan de rechterzijde op ‘Schrijf je nu in’. Je kunt dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord kiezen die je al gebruikt voor je Gmail:
– ga naar ‘Profiel’ en vul de velden in die je nodig vindt (een e-mailadres is handig om zonodig later je wachtwoord op te vragen);
– open het tabblad ‘Toevoegen’;
– vul de titel- of auteursgegevens in van het boek dat je wilt invoeren, en zoek het op in een van de grote bibliotheekcatalogi zoals die van de KB. Nadat je de juiste titel hebt geselecteerd wordt de verwijzing automatisch toegevoegd aan je verzameling;
– zet de titel in bewerking door te klikken op het potloodje en voer een paar tags in, gescheiden door een komma.

Voeg op dezelfde manier nog minstens 5 boeken toe en bekijk het resultaat onder ‘Mijn Boeken’. Wijzig de presentatiemogelijkheden en bekijk de opties onder de verschillende navigatietabs. Bekijk ook welke tags er aan de boeken zijn gegeven.


1-2-3 Delicous

Na registratie op Delicious (klik op ‘Join Now”) volgt direct de mogelijkheid om de Delicious-buttons te installeren. Klik op ‘Install Buttons now’ en kies in het ‘bestand downloaden’-scherm voor ‘openen’. Volg de installatieprocedure. Na installatie krijg je een korte uitleg over de knoppen.

Let op!
Het installeren van de Delicious-knoppen is waarschijnlijk niet mogelijk op je werk-pc. Delicious is verder wel gewoon te gebruiken!

Importeren van je bestaande favorieten
Wanneer je al – in bijvoorbeeld Explorer of Firefox – een lijst met favorieten (bookmarks) hebt samengesteld kun je deze importeren in Delicious. Je vindt de mogelijkheid rechts bovenin onder ‘settings’ en vervolgens ‘importeren’. Volg de instructie van Delicious op. De oorspronkelijke lijst favorieten in je browser blijft natuurlijk gewoon bestaan.

De geïmporteerde favorieten krijgen automatisch een tag aan de hand van de naam van het mapje uit de lijst waar ze oorspronkelijk in geplaatst zijn. Had je dus al een goed gestructureerde lijst favorieten met (sub-)mapjes, geef ze dan niet allemaal de tag ‘imported’ zoals Delicious suggereert. Laat het veld leeg.
Bij een ongestructureerde lijst is het wel handig. Je kunt dan al je oude favorieten met de tag ‘imported’ later voorzien van meer onderscheidende tags.

Gemakshalve kun je de favorieten automatisch door Del.icio.us laten voorzien van tags. Denk hier goed over na want je geeft de indeling uit handen en bovendien zullen de tags Engelstalig zijn.
Standaard worden je favorieten na het importeren als ‘private’ aangewezen. Handig, want je kunt ze nu voor je ze ‘shared’ maakt eerst voorzien van de juiste tags.

Is het resultaat van het importeren niet naar wens? Verwijder alle geïmporteerde favorieten en doe het opnieuw!

Netwerk
Ga naar tabblad ‘your network’ om Delicious-gebruikers toe te voegen aan je netwerk.

4 reacties to “Week #5 Sociale netwerken”

  1. Huib Verhoeff

    Delicious tips
    Over Delicious ben ik erg enthousiast. Je kunt je bookmarks thuis en op het werk synchroniseren. Helaas kun je op een MDG (Medewerkers Desktop Gesloten) geen Delicious links balkje maken met daarop de rubrieken (tags) naar keuze.
    Je kunt wel een bookmarklet installeren. Zie:
    http://delicious.com/help/tools
    Je kunt ook een of meer van je Tags naar je Links (Koppelingen) Toolbar (werkbalk) in de browser slepen. Soms moet je een vinkje weghalen voor de vergrendeling daaronder.
    Via View (Beeld) kun je de Links toolbar instellen.

    Beantwoorden
  2. Volkert

    Ik ben enthousiast begonnen mijn boekenkast om te keren in LibraryThing. Ik heb gekozen voor de boeken met het thema ‘Jodendom’.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *