Library Blog

Blog

Het aanleggen en inrichten van een persoonlijke digitale bibliotheek.

Op 1 september a.s. spreekt Ewoud Sanders de jaarlijkse Bert van Selm lezing uit over het aanleggen en inrichten van een digitale bibliotheek en over het efficiënt gebruik van gedigitaliseerde bronnen onder de titel ‘De reïncarnatie van het boek. In zeven stappen een eigen digitale bibliotheek’.

Ewoud Sanders bouwde in drie jaar tijd een omvangrijke digitale bibliotheek (22.000 titels en 3,5 miljoen pagina’s) en belicht naast de aanleg en inrichting ook hoe die collectie de diepgang en kwaliteit van het onderzoek bevordert. Hoe bouw en onderhoud je jouw digitale bibliotheek en hoe richt je haar zo in dat je moeiteloos kunt zoeken op auteur, illustrator of thema, chronologisch, omgekeerd chronologisch, op primaire en secundaire bronnen, op periode, op woorden, delen van woorden, woordcombinaties, enzovoorts.

Ewoud Sanders wachtte niet af wat aanbieders als zoekmogelijkheden aanbieden, maar pakte zelf de vraag op hoe je die gedigitaliseerde bronnen het efficiëntst raadpleegt en voorzag zijn digitale bibliotheek met een goede zoekfunctionaliteit. Hij voegt ook zelf scans toe. Deze informatie is te lezen op

http://www.hum.leidenuniv.nl/nieuws-1/van-selm.html

Simone bezoekt de lezing privé en zal het I&M blog voorzien van een verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *