Library Blog

Blog

Collectievorming met Delicious

Omdat de collectievorming voor Engelse letterkunde niet lekker liep, heb ik een nieuwe manier gezocht om samen te werken met de staf van Engelse letterkunde. Een deel van het materiaal dat ik aanschaf bestel ik op eigen initiatief. Maar voor een groot deel is de input van docenten en onderzoekers gewenst. Zij kunnen aangeven welke van die 500 boeken die jaarlijks verschijnen over Shakespeare voor ons de belangrijkste zijn.

Ik ga daarom gebruik maken van Delicious als attenderingsservice. Dat zou als volgt moeten werken.

  1. Ik werk grotendeels online op de sites van uitgevers. Ik maak vooral gebruik van emailattendering van uitgevers en een enkele keer zoek ik in online uitgeverscatalogi. Bijna altijd heeft een boek een eigen webpagina met een vast adres.
  2. Sommige voor de hand liggende titels bestel ik direct, omdat dat voor de hand ligt. Andere titels die wellicht aangeschaft moeten worden bookmark ik in Delicious. In mijn webbrowser heb ik een knop geïnstalleerd waarmee dat in twee muisklikken kan. Ik ken een aantal tags toe (bijvoorbeeld periode of regio).
  3. De stafleden van Engels kunnen in vakspecialistengels’s Bookmarks de tags kiezen die passen bij hun specialisme. Vervolgens kunnen ze kiezen voor een rss-feed op die tags.
  4. Omdat de meeste mensen geen gebruik maken van rss-readers heb ik voor Feed my Inbox gekozen. Vul de URL van de rss-feed en je emailadres in en je krijgt dagelijks een update in je brievenbus.
  5. Het is de bedoeling (we zijn nog niet begonnen) dat de stafleden de titels bekijken en aan mij doorgeven welke zij graag in de bibliotheek zouden zien. Dat zouden ze bijvoorbeeld kunnen doen door de mail van Feed my Inbox te forwarden met commentaar.
    Veel leuker zou het natuurlijk zijn wanneer iedereen een eigen Delicious-account neemt en daarin de titels bookmarkt die interessant zijn. Dan kan ik daar weer een rss-feed van maken. Maar volgens mij is dat wel leuker, maar niet makkelijker.

Alles hangt natuurlijk af van het enthousiasme van de stafleden en mijn inzet om ze door regelmatige updates scherp te houden. Maar ik heb goede hoop. Mijn contactpersoon bij Engels was in ieder geval erg enthousiast, maar hij was eerder dan ook vakspecialist Engels in Leiden.

Dit alles heb ik bedacht voordat de berichten over de contractbesprekingen met de faculteit Geesteswetenschappen naar buiten kwamen. Hoe toekomstbestendig mijn nieuwe methode is valt dus nog te bezien.

2 reacties to “Collectievorming met Delicious”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *