Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Transmedia / EBL

Gistermiddag was ik bij een overleg met Transmedia. Transmedia heeft een wervend praatje gehouden over EBL (platform voor E-books). Kort samengevat zijn alle platforms voor ebooks volgens hen inhoudelijk nagenoeg gelijk. De verschillen zitten in user interface en hoe er met DRM wordt omgegaan. EBL zou hierin de beste zijn, bijvoorbeeld omdat zij gelijktijdig gebruik van ebooks door meerdere gebruikers faciliteren. Dit gaat door middel van een puntensysteem. Daarom heeft Transmedia ervoor gekozen met EBL in zee te gaan.

Wanneer je bij Transmedia een titel besteld kun je zelf zien of zij deze als paperback/hardback/ebook beschikbaar hebben. Er kunnen ook afspraken gemaakt worden over welk format zij leveren wanneer wij een titel bestellen (bijvoorbeeld ebook, tenzij…).

Transmedia/EBL biedt Demand (of Patron) Driven Acquisition. Vaak stellen zij dan een selectie van de ebooks beschikbaar (op basis van onze wensen), waarbij een titel gekocht wordt zodra een klant er langer dan vijf minuten in heeft gekekeken. Daarbij kan ook ingesteld worden dat de aankoop eerst nog door de bibliotheek moet worden goedgekeurd.

Transmedia heeft ook een attenderingsdienst. Die is nu nog gebaseerd op de gedrukte titels, maar zij claimen dat daarmee ook nagenoeg het volledige aanbod van ebooks wordt gedekt. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan zullen zij ook de ebooks van EBL in hun attenderingsdienst gaan opnemen.

Interessant zijstapje nog: Transmedia kan paperbacks gebonden leveren voor ca 7 euro extra. Dat is veel minder dan het prijsverschil tussen hardback en paperback. Bestellen wij veel hardbacks en zouden gebonden paperbacks eventueel een goed alternatief zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *