Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Nieuw: Elsevier artikelen lezen op je e-reader!

Via Twitter (@jstaaks) en het blog van Dymphie kwam ik erachter dat Elsevier in de SciVerse portal een applicatie aanbiedt om artikelen om te zetten in ePub of Mobi-format. Geschikt voor e-readers dus, die doorgaans niet zo goed uit de voeten kunnen met pdf’s (iPadders kunnen hier stoppen met lezen,  iRexers ook 😉 ).

Helaas hebben we vanaf thuis (nog?) geen toegang tot de applicaties in SciVerse, maar gisteren heb ik  het dan toch even kunnen uitproberen. En het werkt inderdaad geweldig: als je de applicatie (‘E-reader Formats‘) geïnstalleerd hebt verschijnt er bij het bekijken van een html-artikel rechts in beeld de optie om het artikel om te zetten in ePub of Mobi. Je kunt het dan opslaan op je harde schijf en overzetten op je e-reader.

Op mijn Kindle verschijnt het artikel met titel en 1e auteur in de inhoudsopgave. Het is prima te lezen: de layout is goed, de interne links (bv. naar Introduction, Materials&Methods etc) werken, de lettergrootte is aan te passen en je kunt het artikel zelfs laten voorlezen! Ook de figuren worden goed weergegeven.

Geweldige applicatie dus! Op dit moment nog alleen voor Elsevier-artikelen, maar hopelijk volgen andere uitgevers dit goede voorbeeld snel. De applicatie is gemaakt in samenwerking met Calibre, het gratis (open source) programma om e-books te beheren.

Bianca

NB1: Ik heb ook nog even geprobeerd of ik zelf het artikel om kon zetten met behulp van Calibre, en dat lukte wel, maar met minder goed resultaat: de hele webpagina wordt meegenomen bij de omzetting, niet alleen het artikel zelf, en de opmaak is minder netjes dan via de Elsevier-applicatie.

NB2: Om gebruik te kunnen maken van de applicatie in SciVerse moet je eerst persoonlijk inloggen (dus nog bovenop de standaard institutionele toegang). Kies vervolgens bovenin beeld voor ‘Applicaties’ en zoek de applicatie ‘E-reader Formats‘ op.

Een reactie to “Nieuw: Elsevier artikelen lezen op je e-reader!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.