Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Researchgate

Graag jullie mening over dit platform.

ResearchGATE is een gratis online onderzoeks platform met metadata rond de 35 miljoen artikelen en publicaties en tienduizenden complete teksten, gericht op de wetenschap maar open voor alle disciplines. Op de eerste en belangrijkste plaats is het een social netwerk platform, waar onderzoekers een persoonlijk profiel aanmaken, groepen vormen, naar banen zoeken, op de hoogte worden gesteld over conferenties, zelf documenten en artikelen kunnen plaatsen en netwerken met anderen. Na nog maar drie jaar, hebben we al meer dan 800.000 actieve leden, waarvan 6000 uit Nederland.
Op de tweede plaats is er op ResearchGATE ook een vacaturebank te vinden, voor wetenschapelijk en onderzoek gerelateerde banen voor hoger opgeleidde(PhD’s). Wellicht is dit interessant voor een carriere centrum van een faculteit of dergelijke.

www.researchgate.net

4 reacties to “Researchgate”

 1. anjabas

  Weer een netwerk… was mijn eerste reactie. Het lijkt vooral iets voor medici… mijn tweede. Hey, een kritisch artikel over Google Scholar… toen vond ik het wel wat. (http://blog.researchgate.net/masterblog/6652_Do_you_trust_Google_Scholar). Het gaat dus inhoudelijk over wetenschap en over wetenschap bedrijven, door elkaar heen. Subgroepen op de manier van LinkedIn lijken mij wel nodig, ik zag ze zo snel niet.
  Ik zie de onderzoekers zelf als de meest geschikten om de vraag naar het nut in te vullen: wat denk je ervan om een oproep te plaatsen (DUB?) om erachter te komen OF er al UU’ers zijn aangesloten en WAT ze er dan van vinden? Hiervoor ontbreekt een eigen, naar buiten gerichte blog (want laten we wel wezen, deze I&M is meer een onderonsje + een paar vakgenoten). Twitter/ Frontpage inzetten? Met plz RT om te stimuleren dat het gaat circuleren?

  Beantwoorden
 2. Jan de Boer

  Net als Anja denk ik, weer een online netwerk? Ik heb zelf wel eens naar Academia.edu gekeken en wie daar aktief is.
  Goed van ResearchGate vind ik de koppeling met publicaties. Onno Kosters, onderzoeker bij Engels, kwam direct naar boven toen ik zocht naar publicaties over James Joyce. Maar ga je vervolgens naar de persoon Onno Kosters dan zie je dat zijn identiteit nog niet is geclaimd. Onno is namelijk aktief op Academia.edu. Maar daar vind ik zijn publicaties weer niet, die had hij zelf moeten invoeren.
  Het probleem blijft dat er veel van dit soort netwerken zijn en dat je niet weet op in welk sociaal medium de mensen zitten die voor jou relevant zijn.

  Beantwoorden
 3. Anja Bastenhof

  Inmiddels op Twitter een oproep geplaatst, geen reacties tot nu toe. Een zoekactie met Researchgate liet wel zien dat het deze dagen veel aandacht heeft, ook vanuit bibliotheekland. Nog eens Tweeten zo dadelijk…

  Beantwoorden
 4. Bianca

  Om te kijken wat men er hier in Utrecht over twittert kun je in Twitter na het zoeken ook nog kijken op ‘ Tweets near you’ – alleen op dit moment levert dat geen resultaten op.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *