Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Volg de UB op sociale media

200 Followers op Twitter

Op 10 mei kon de UB de 200ste volger op Twitter noteren. Nou ja noteren, een volger meldt zichzelf aan.
Begin oktober 2010 opende Stéphanie een twitteraccount voor de UB en stelde het account beschikbaar voor de regiegroep communicatie om er mee te experimenteren. In de praktijk twitteren alleen Anja, Pieter, Stéphanie en ik zelf. In het begin tamelijk anoniem, maar nu ook openbaar. Je kunt onze tweets tegenkomen op de pagina Nieuws van de UB, daar worden namelijk de laatste 4 tweets getoond. Daar staat ook de link naar de twitterpagina.

We gebruiken dit communicatiekanaal om volgers te attenderen op nieuwtjes, nieuwe diensten en andere bibliotheekgerelateerde informatie. Omdat je maar 140 tekens tot je beschikking hebt, is het een hele kunst om met zo weinig mogelijk woorden zo veel (en zinnig) mogelijk informatie te geven. Wil je een website aanbevelen dan ben je met de URL soms al 140 tekens kwijt. Hiervoor zijn weer handige tools in de markt om URL’s te verkorten. Kijk hiervoor nog eens op een oude I&M pagina.

Naast ‘zenden’ (het verstrekken van informatie) kun je met Twitter natuurlijk ook reageren op andere twitteraars. Het is leuk om studenten te ‘betrappen’ op tweets die over de bibliotheek gaan en hen dan van reply of retweet te dienen.
Iemand klaagde op Twitter dat hij helemaal heen-en-weer naar de Uithof moest om een boek in te leveren; dan kun je hem er fijntjes op wijzen dat er ook bibliotheken in de binnenstad zijn met daarbij de verkorte URL van de adressenlijst. In de meeste gevallen krijg je dan een keurig bedankje terug.

Zelf volgen

Als je een twiteraccount hebt kun je de UB berichten zelf volgen door jezelf tot follower te maken. Op de twitterpagina en de nieuwspagina zijn de berichten ook te lezen, maar dan weet je nooit wanneer het interessant is om te kijken.

Facebook

Naast een twitteraccount heeft de UB ook een Facebookpagina.
De berichten daar worden inmiddels door 52 personen ‘leuk’ gevonden. Met Facebook kun je je berichten zo uitgebreid maken als jezelf nodig vindt.

In de Bliep van juni zal Stéphanie meer vertellen over onze sociale media en over het bijbehorende project, waarin richtlijnen en trainingen enzo aan bod zullen komen.

Een reactie to “Volg de UB op sociale media”

 1. Bianca Kramer

  Leuk die Twitter widget op de Nieuwspagina!

  Twee aanvullingen:
  – de tweets op de nieuwspagina zijn niet altijd de laatste tweets van @uniutrechtlib, maar kunnen ook tweets zijn van mensen die door ons gevolgd worden.
  Jammer genoeg geeft de widget niet duidelijk aan van wie de tweets afkomstig zijn.

  – ook op Facebook ben je helaas gebonden aan een maximum aantal tekens (420 in dit geval) per bericht heb ik gemerkt…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *