Library Blog

Blog

#dcl11

Vrijdag tog ik naar de openbare bibliotheek van Haarlem voor de bijeenkomst Dutch Culture Linked Open Data of zoals het op twitter heette: #dcl11. Het was een dag met sprekers en workshops over hoe Nederlandse en Vlaamse culturele instellingen omgaan met linked open data. Er kwamen voorbeelden voorbij uit Amsterdam Den Haag en Vlaanderen. De presentaties staan online dus ik zal niet te veel in detail treden over wat daar verteld is, maar ik zal proberen weer te geven waarom het zo’n interessante en nuttige dag was.

Allereerst is het onderwerp linked open data voor de meeste mensen nieuw, voor mij ook. Het is zo nieuw zelfs, dat er nog geen echte standaardisatie bestaat op dit gebied en er weinig concrete afspraken zijn om je aan te houden. Dat maakt het het spannend. Ik ben gewend om te werken in systemen die een ‘proven track record’ hebben, maar met linked open data is dat anders en moeten alle mogelijkeden nog echt uitgediept worden. Het was vrijdag dus vooral een middag vol vragen en meningen en stellingen en aftasten en heel goed opletten.

Het technische gedeelte van linked open data is (voor mij zeker) heel erg ingewikkeld en bij tijd en wijlen onbegrijpelijk. Ik snap de theorie goed genoeg op te begrijpen wat er moet gebeuren om data met elkaar te verbinden, vindbaar te maken en zodanig aan te bieden dat het voor anderen interessant is. Maar als ik zelf aan het feitelijk linken moest beginnen zou ik binnen een minuut stranden. Vooralsnog is het dus niet gebruikersvriendelijk en zijn wij onwetenden afhankelijk van de echte whizzkids en programmeurs.

Maar, als culturele instellingen en met name bibliotheken op een bruikbare manier hun data beschikbaar stellen dan wordt het mogelijk om op een prachtige manier informatie te bieden aan onze klanten.

Je zou ook kunnen zeggen: “Ja, dat LOD, leuk allemaal, maar veel te veel gedoe! Linkjes op je website zetten en op die manier informatie verbinden is net zo nuttig.”  Gewoon linken zou dan ook een mooi begin zijn en beter dan niets, maar er is zoveel meer mogelijk. Het is misschien moeilijk om iedereen die er niet direct mee betrokken is enthousiast te krijgen omdat de  meerwaarde van linked open data zich eigenlijk op de achtergrond moet afspelen.  Als het goed gebeurt wordt alle extra beschikbare informatie moeiteloos en onzichtbaar voor de gebruiker opgevraagd. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat in onze sector linked open data vanzelfsprekend wordt.

Ik heb die dag veel gehoord en geleerd en dit is daar een zeer summiere weergave van.

Een verslag van de zelfde dag door Bert Zeeman vand je hier
Hier staat een inroductie over linked open data voor informatie professionals
Foto’s van #dcl11 staan hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.