Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

In the cloud?

Steeds vaker kom je tegen dat iets in de cloud is of gaat. In dit stukje probeer ik uit te leggen wat ik onder ‘the cloud’ versta. Ik ben geen expert, maar heb me wel ingelezen en volgens mij klopt het volgende. Als je aanvullingen of verbeteringen hebt, reageer dan.

Simpel gezegd wordt met cloud computing bedoeld dat je gegevens of diensten worden opgeslagen op een externe server en jij kan ze dan ophalen, gebruiken en/of beschikbaar stellen aan je klanten wanneer je wilt. Je bepaalt zelf welke gegevens of diensten je op laat slaan en je beheert alles geheel online, via je webbrowser. Het technische gedeelte van data opslag is dan in feite in handen van derden.

Dat heeft twee grote voordelen en één heel groot nadeel. De voordelen zijn dat de kosten enorm gedrukt worden, want je hoeft nooit zelf servers te onderhouden en alles wat daarbij komt kijken waardoor je je kunt concentreren op de dagelijkse werkzaamheden. Je betaalt voor de tijd dat je je gegevens of diensten gebruikt. Het tweede voordeel is dat de derden aan wie je die ICT overhandigt vaak weldegelijk full time met het onderhoud van de servers bezig zijn waar jouw gegevens staan opgeslagen. Hierdoor crashen je servers vrijwel niet. Het groote nadeel is dat als het wel mis gaat het heel moeilijk wordt om alles weer werkend te krijgen. Als je servers in Amerika staan en je dienst besluit om ‘s ochtends in Nederland er de brui aan te geven is het in de VS nacht en slaapt je contactpersoon. Het enige wat je dan kunt doen is een ‘sorry voor het ongemak’ bordje ophangen in de bedrijfskantine en wachten tot je geholpen wordt.

Dat is de cloud op grote schaal. We gebruiken ook vaak cloud-diensten op kleinere schaal zoals Google docs, Evernote, en Dropbox. Hierbij bewerk je bijvoorbeeld tekstbestanden, spreadsheets of foto’s en sla je ze online op zodat je je werk met anderen kunt delen en je er altijd en overal bij kan. Je slaat een bestand op vanachter je PC en als je even later thuis bedenkt dat je nog wat wilt wijzigen kun je op je laptop inloggen bij Google docs en met de opgeslagen versie weer aan het werk. Ook hier worden je gegevens op een externe server opgeslagen en beheerd door een extern bedrijf. Vaak zijn deze diensten gratis (de kosten worden dan via advertenties gedekt) of je moet betalen voor extra opslagruimte.

Dit is wat ik er van begrijp. Als ik het mis heb of je hebt aanvullingen, dan houd ik me aanbevolen.

3 reacties to “In the cloud?”

 1. Dafne

  Goede samenvatting Pieter! Het is denk ik goed voor ons om ons te realiseren dat wij al heel veel “in the cloud” doen. Zo is bijna al onze software bij het ICT SSC ondergebracht, in een zogenaamde “private cloud”. De meeste bibliografieen en databases waar wij licensies voor hebben, bevinden zich ook “in the (public) cloud”. De VKC’s en Dataverse zijn in dit opzicht ook interessante gevallen. Ik zou iedereen vooral aanraden om aanvullend op jouw stukje ook eens het Wikipedia artikel te lezen http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

  Beantwoorden
 2. Jeroen Bosman

  Het filmpje toont de nauwere opvatting van cloud computing waarin het louter op computers buiten de eigen organisatie draaien van software en opslaan van data nog niet wordt gezien als cloud computing. Cloud computing gaat volgens het filpmje veel verder: die externe computerkracht wordt volautomatisch en dynamisch verdeeld over computers die op dat moment capaciteit hebben. In dit enge concept lijkt het meer op grid computing.
  Als je het hebt over ‘oplossingen in the cloud’ is dat weer heel wat anders: dat betekent niet meer en niet minder dan dat je diensten niet zelf ontwikkelt, organiseert en beheert, maar gebruik maakt van diensten die anderen via internet aanbieden, gratis of betaald. Bijvoorbeeld Scopus of Google Scholar in plaats van Omega als discovery tool voor tijdschriftartikelen, of RefAware of TicTocs in plaats van onze Personal LIbrary als attenderingssysteem voor tijdschriftartikelen. Hierbij is het prettig dat veel van die diensten gratis en gebruikenvirendelijk zijn en makkelijk aan elkaar te koppelen.
  De voordelen van deze oplossing in the cloud hebben weinig te maken met de gedistribueerde computerkracht maar veel meer met schaalvoordelen die externe aanbieders hebben: omdat zij voor veel meer klanten werken zijn per eindgebruiker de ontwikkel- en onderhoudskosten van de dienst veel lager en kan de kwaliteit en continiïteit van de dienst hoger zijn.
  Overigens kan zo’n externe aanbieder van een bepaalde dienst op zijn beurt best gebruik maken van cloud computing in de enge zin uit het filmpje. Een bedrijf als Google doet dat ook zeker, maar dan vooral binnen de eigen serverparken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *