Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Bespaart PDA ons geld?

Ik heb een klein onderzoekje gedaan. Op basis van uitleencijfers en een fictieve boekenprijs kun je berekenen hoeveel we hebben betaald voor de boeken die we hebben aangeschaft en hoeveel we hebben betaald voor de boeken die we hebben aangeschaft en (nog) niet zijn uitgeleend.

Anders gezegd, wat hadden we bespaard wanneer we de boeken die niet uitgeleend zijn ook niet hadden gekocht.

Natuurlijk is het appels met peren vergelijken. Het gebruik van e-books is laagdrempeliger dan van gedrukte boeken. Dat een gedrukt boek niet is uitgeleend wil niet zeggen dat het niet is gebruikt. Dat een gedrukt boek nu nog niet is uitgeleend wil niet zeggen dat dat in de (nabije) toekomst niet gaat gebeuren. Vooral in de Geesteswetenschappen blijven wetenschappelijke studies heel lang relevant, om van de bronnen maar niet te spreken.

Maar wanneer we even aannemen dat appels eigenlijk ronde peren zijn geldt dat de besparing door PDA lager ligt dan velen wellicht denken. Van 16% in mijn eigen collectie Duitse taal en letterkunde tot minder dan 9% in de collectie Geschiedenis.

Het zijn maar getallen. Wat we natuurlijk niet weten is of de titels die we helemaal niet hebben gekocht niet nog veel meer geraadpleegd zouden zijn, hadden we ze wel gekocht. Mag je bij één uitlening al van een succesvolle aanschaf spreken. Doet het er eigenlijk wel toe of een boek uitgeleend is of niet.

Een reactie to “Bespaart PDA ons geld?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *