Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

MyiLibrary

De herfst is aangebroken, het seizoen waarin je veel vertegenwoordigers, account managers, representatives en andere verkopers in het wild aantreft. Vandaag was iemand van MyiLibrary in Utrecht.

MyiLibrary heeft een mooi platform voor e-books. Bijzonder, ze hebben (voor de online presentatie) pdf afgezworen. De pagina’s worden in jpeg weergegeven, wat volgens de vertegenwoordiger voor weergave op mobiele apparaten erg prettig schijnt te zijn. Kan een onafhankelijk persoon dat bevestigen? Qua DRM zijn ze net zo erg als de rest, misschien wel erger. Qua aanbod zeggen ze, net als EBL eerder, dat de verschillen tussen de verschillende leveranciers niet zo groot zijn. Wel beweert MyiLibrary dat ze sneller zijn dan andere aggregators met het aanbieden van nieuwe titels.

De reden dat we het gesprek met MyiLibrary aangingen was eigenlijk PDA. Ze hebben een interessant model, zoals Rick Anderson ook al zei in zijn lezing. De titelbeschrijving en inhoudsopgave kunnen zonder beperking bekeken worden. De eerste lener mag onbeperkt het e-book lezen. Van kaft tot kaft als hij/zij het wil. Pas de tweede raadpleging triggert de aankoop van het boek.
Duidelijke kanttekeningen zijn er wat mij betreft ook. In de eerste plaats kennen ze geen mediated PDA. Of semi-automatische aanschaf een goede optie is weet ik niet, maar het is altijd fijn om de optie in ieder geval te hebben. Ook ben je als bibliotheek verplicht om vooraf een bedrag te storten bij MyiLibrary. Dat is in principe 20% van de waarde van de titels waaruit de klanten kunnen kiezen. Vooraf geld storten is onpraktisch, maar niet onoverkomelijk (je zult toch een bedrag moeten reserveren voor PDA). Maar 20% van de waarde van je profiel is wel veel. Dat betekent dat je verwacht dat één op de vijf boeken gekocht gaat worden. Je kunt niet anders dan de keuze voor je klanten sterk beperken. Dat verklaart weer wel waarom ze controle op de aanschaf door een vakspecialist niet nodig vinden.

De bijeenkomst had ook een interessante bijvangst. MyiLibrary is onderdeel van Ingram (voorheen Couts), een leverancier waar we in Utrecht volgens mij geen zaken doen. Ingram heeft een systeem voor attendering en bestellen van boeken (gedrukt, electronisch én antiquarisch, printing on demand) genaamd Oasis. Sinds kort (sinds een week geloof ik zelfs) hebben ze ook Oasis Lite. Een systeem dat zich specifiek richt op samenwerking tussen bibliotheek en wetenschappelijke staf bij de collectievorming. En dat is precies waar (een deel van) de faculteit Geesteswetenschappen naar op zoek is.

 

2 reacties to “MyiLibrary”

 1. Bianca

  Ik ben wel benieuwd naar de argumenten waarom jpg prettiger zou lezen dan pdf, zelf kan ik me daar niet direct iets bij voorstellen. Zoalng de pdf goed te ‘scalen’is hoeft er volgens mij geen verschil in beeldkwaliteit te zijn. Ik kan wel mogelijke nadelen verzinnen: kun je bv. nog wel zoeken in de tekst, zoals in (de meeste) pdf’s?

  Uit de tekst hierboven maak ik op dat het alleen gaat om online lezen; voor downloaden (als dat al mogelijk is) zou mijn voorkeur helemaal uitgaan naar pdf boven jpg – o.a. voor de mogelijkheid tot annoteren…

  Beantwoorden
 2. Jan de Boer

  De teksten zijn wel doorzoekbaar. En verder zag het er op de laptop scherp en makkelijk scrollbaar uit. Maar we hebben niet verder gevraagd.
  Downloaden gaat net als bij EBL met Adobe Digital Editions, dus dat is nog gewoon pdf.
  Overigens, in de online omgeving met de jpegs is annotatie ook mogelijk.
  Mochten we serieus MyiLibrary overwegen dan zouden we eerst een trial moeten nemen. Maar laten we ook even wachten op de uitkomsten van het gebruikersonderzoek naar ebooks.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *