Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Quick & dirty enquêtetje IT-gebruik en social media

Tijdens een college vandaag heb ik maar weer eens een grof onderzoekje gedaan naar gebruik van IT en sociale media. Eén minuut voorbereiding,  één minuut uitvoering. Het betrof een groep van ongeveer 210 eerstejaars studenten sociale geografie en planologie.

Het resultaat:

laptop: 90%
smartphone 85%
iPad 5%
Facebook 95%
Twitter 30%
Google+ 3%

Dit is leuk en makkelijk om te doen. Iedereen die voor een groep staat kan er makkelijk het ijs mee breken en discussie op gang brengen. Het kan natuurlijk over allerlei onderwerpen gaan. Gebruikt men Google Scholar? Hoeveel fictieboeken heeft men dit jaar verzwolgen? Zijn er nog mensen met een papieren krantenabonnement? Kent men onze mobiele site? Zoekt men wel eens handleidingen/instructies op YouTube? Heeft men moeite met het volledig liniair lezen van een wetenschappelijk artikel van 20 pagina’s? Apple of Windows? Weet men wat Open Access is? Weet men wat peer review is? Denkt men dat bibliotheken over 10 jaar nog bestaan? Denkt men dat Google over tien jaar nog bestaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *