Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Charleston #13: Stop, Okay?

(deze titel slaat niet op mijn eindeloze stroom verslagen, al neem ik niemand de gedachte kwalijk. Deze titel is wel een adequate samenvatting van de laatste lezing op de Charleston Conferentie!)

Aan het slot van de Charleston Conferentie gaf Brad Eden een lezing onder de titel The Status Qua Has Got to Go. Een provocerend, dwingend verhaal over het onvermijdelijke einde van de bibliotheek die door velen van ons nog gekoesterd wordt. Elke zin eindigde met een dreigen OKAY!. Je moet er bij zijn geweest, samenvattend blijft er weinig van over. Deze blogger heeft het toch geprobeerd. Ik ga dat werk niet overdoen. (Stop, okay! hoor ik Brad Eden in mijn oor schreeuwen).

Samengevat in een paar kreten (geciteerd dan wel vrij vertaald):

  • Don’t play it safe. Take risks.
  • STOP met titels catalogiseren en catalogussystemen beheren.
  • WIJ zijn degenen die onszelf tegenhouden!
  • Understand value and develop your talent. Redeployment and retooling scarce human resources. (Er komen voorlopig geen nieuwe collega’s bij)
  • Stop met het kopen en binden van papieren tijdschriften. Deel je opslagcapaciteit (de open opstelling kost $4,62 per band per jaar, in het magazijn altijd nog $0,86. Kapitaalvernietiging!)
  • Bibliotheken = Bad PR, no marketing. We denken dat iedereen ons belang wel inziet.

De presentatie van Brad Eden staat online.

Maar voor wie echt wil weten waarom de alarmbellen rinkelen, het water ons aan de lippen staat, de klok op vijf voor twaalf staat etc. etc. is dit rapport VERPLICHT LEESVOER.

2 reacties to “Charleston #13: Stop, Okay?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *