Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Surf Onderzoeksdag: een paar highlights

Op 9 februari was voor het eerst een Surf Onderzoeksdag georganiseerd. Beter laat dan nooit….me dunkt er speelt genoeg op onderzoeksgebied en we hebben al jaren Surf Onderwijsdagen! DUS… kon niet iedereen deelnemen die zich had opgegeven, maar in elk geval wel Martin, Huib, Paulien, Saskia en ….Jikke die een presentatie hield over VRE’s in onderwijs! Ook Marnix was natuurlijk van de partij, altijd nog een beetje UBU gelukkig.

Eerste keynotespeaker was Cameron Neylon, editor van het succesvolle OA tijdschrift PLoSOne. Zijn gedachtengoed over open onderzoek bevatte voor mij nieuwe elementen. Lees het korte artikel.

Jason Wilde van Nature Publishing Group gaf een overzicht op welke wijze NPG  probeert mee te bewegen met de ontwikkelingen in het onderzoek.  Was eerst de tekst de basis van een wetenschappelijk artikel; nu is de tekst een van de vele onderdelen. Daarbij zijn data  “the elefant in the room”, aldus Jason. Niemand waagt zich er aan, want hoe garandeer je eeuwigdurende toegang en hoe ondersteun je alle formaten?

Een derde presentatie (Users, narcism and control) was van Paul Wouters (directeur van het CWTS) en Rodrigo Costas. Rodrigo presenteerde een onderzoek naar 16 evaluatietools om de impact van wetenschappelijke publicaties te meten. We zijn er niet alleen meer met de citaties. Jammer ook dat het meten van de impact alleen achteraf en als controlemechanisme wordt gebruikt. Er wordt ook getwitterd en geblogged etc. Faculty of 1000 laat onderzoekers zelf evalueren en  Total Impacts  heeft grote potentie. Lees meer in het gelijknamige rapport van beide heren.

Voor wie alles wil nalezen: klik hier.  Meld je op tijd aan als er hopelijk volgend jaar weer een nieuwe onderzoeksdag wordt georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *