Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Optimal workshop : tools voor het meetbaar maken van de ‘usability’ van websites en informatiestructuren

De vormgeving, ‘usability’ en navigatieinformatie structuren van websites geven vaak aanleiding tot discussies waarbij subjectiviteit vaak niet te vermijden is. Het bedrijf Optimal Workshop heeft al lange tijd tools om dit via zelf te bouwen survey’s inzichtelijk en meetbaar te maken.  Je kan het zelf uitproberen op de site maar voor de lol heb zelf een test survey gemaakt met als opdracht een document te vinden op ons intranet.  Als genoeg participanten de vraag hebben beantwoord komen er mooie statistiekjes uit die goed inzicht geven of iets naar verwachting werkt of juist niet. De survey staat hier  en kost je 1 minuut. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken aan dit soort zaken voor libguides indelingen, herstucturering UBU home etc.

4 reacties to “Optimal workshop : tools voor het meetbaar maken van de ‘usability’ van websites en informatiestructuren”

 1. FritsFrits

  Mooie bijdrage, Edu.

  Het lijkt me inderdaad zinnig om dit soort tools te gebruiken voor LibGuides, de website e.d.
  Laat ons daar nog maar eens maar van zien.

  Maar niet alleen is het wel eens lastig binnen één systeem (bijv. de UBU-website of het intranet), iets te vinden, maar soms is ook de vraag of je iets op de O-schijf (die voor alle afdelingen weer anders is), op intranet, of op de UBU-website zou moeten zoeken (nog los van de vraag of je het daar ook kunt vinden).
  Zouden er voor dat soort vragen ook soorgelijke instrumenten zijn?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *