Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Zoeken naar medische informatie – Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Op een landelijke bijeenkomst van medisch informatiespecialisten anderhalf jaar geleden werd het plan geboren om een artikel of artikelserie te schrijven over zoeken in PubMed voor het door artsen veel gelezen Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Via een omweg (vandaar die anderhalf jaar…) heeft dat nu geresulteerd in de NTvG-webserie ‘Zoeken naar medische informatie’, waar ik samen met 3 andere medisch informatiespecialisten aan heb meegewerkt.

De serie behandelt kort maar krachtig het zoeken naar medische informatie. Er wordt aandacht besteed aan het zoeken van overzichtsinformatie (in handboeken, richtlijnen, point of care bronnen, Cochrane en de Trip database). Daarnaast komt het zoeken naar primaire onderzoeksresultaten in zowel PubMed als Google (Scholar) aan de orde. Tot slot zijn er nog hoofdstukken over het zoeken van audiovisueel materiaal en over mobiel zoeken.

Voor alle onderwerpen geldt dat we de basis behandelen, waarbij we af en toe doorlinken naar een verdieping. Het idee is dat we deze webserie – bij voldoende interesse – kunnen blijven ontwikkelen en uitbreiden, waardoor we in de toekomst hopelijk nog meer de diepte in kunnen gaan voor bepaalde onderdelen. Voor nu is het een mooi overzicht van de basics, denken we zelf. Maar we horen natuurlijk ook graag jullie reacties!

Een reactie to “Zoeken naar medische informatie – Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde”

  1. Jeroen Bosman

    Ziet er mooi uit in elk geval. En handig met die inhoud links en een wisselend content deel rechts, dat zou ik bij LibGuides ook wel willen 😉 Het is vast niet Open Access? Jammer, want hier zouden we goed delen van over kunnen nemen…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *