Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

2e Int congress Systematic Reviews Laboratory Animal Science

Verslag 2nd International Symposium on Systematic Reviews in Laboratory Animal Science, 7 & 8 maart in Edinburgh.

Vervolg op het 1e congres (feb 2012 in Nijmegen, bezocht door Roos & Marijke)
Bijeenkomst werd gehouden in imposante Playfair Library, in het Old College dat rond 1820 is ontworpen door de Schotse architect William Playfair http://www.see.ed.ac.uk/bliss07/Venue.htm

1e dag bijzonder verhelderende voordrachten en posters over design, uitvoering en uitkomst van systematische review en meta-analyse van de literatuur op allerlei onderzoeksgebieden waarvoor proefdieren worden gebruikt.
– Veel aandacht voor kwaliteit van onderzoek (vaak onvoldoende vwb randomization, blinding van uitvoering en beoordeling van een test, berekening van benodigde aantallen en slechte vergelijkbaarheid van test- en controlegroep) én voor de verschillen in gemeten effecten bij al of niet randomization en blinding.
– Ook analyse van kwaliteit van publicaties met name ten aanzien van ‘materiaal en methoden’ beschrijving (vaak onvolledig, bijvoorbeeld inzake wijze van huisvesting van de proefdieren, groepsgrootte, medische voorgeschiedenis, reden van uitval, etc.)
Publication-bias bleek ook een punt van zorg: mate, oorzaken en gevolgen kwamen aan bod (positieve resultaten worden meer/vaker gepubliceerd; werkelijke effect wordt daardoor systematisch overschat) en ook statische methoden om die bias zichtbaar te maken en er voor te corrigeren.

2e dag vooral aandacht voor impact van Systematic Reviews op verdere ontwikkeling van medisch onderzoek en het ontwerpen van Clinical Trials.
Interessante en enthousiasmerende gesprekken gevoerd met sprekers en met andere deelnemers: o.a. met medewerkers/onderzoekers bij SYRCLE (SYstematic Review Centre for Laboratory animal Experimentation aan Radboud Universiteit Nijmegen) en met enkele onderzoekers bij UU (farmacie en UMC). Van prof. Merel Ritskes (http://www.informatiedierproeven.nl/files/pdf/In%20de%20pers/20121204%20NRC%20Interview%20Merel%20Ritskes.pdf onderzoeksleider SYRCLE, Radboud Univ Nijmegen) uitnodiging om samen met een of enkele profs van faculteit DGK op 21 juni a.s deel te nemen aan ZonMW hands-on workshop Systematic Reviews in Nijmegen.
Op zaterdag /zondag nog prive de lucht en sfeer van Edinburgh opgesnoven, met wandeling naar Arthur’s seat (op bult van 250m hoog, middenin de stad!) en bezoek aan HolyroodHouse en Edinburgh Castle (in sneeuwstorm) met o.a. de Schotse kroonjuwelen.
Al met al een zeer inspirerende bijeenkomst, een indrukwekkende omgeving en alles bij elkaar tamelijk vermoeiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *