Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Wat je kunt ontdekken in de kantlijn

Op vrijdag 7 juni om 16.15 vindt in de UBB een lezing plaats van Eric Jorink (Huygens ING) plaats over een exemplaar van Newtons Philosophiae Naturalis Principia Mathematica waarvan amateur-wetenschapper Adriaen Verwer de kantlijn volschreef. Het betreffende boek is in bezit van de UB, en de marginalia (dat wat er in de kantlijn staat) worden ontsloten in het kader van Annotated Books Online (zie ook deze oudere post op dit blog). Spread the word!

Daarnaast is er meer nieuws over ABO. Eind 2012 zochten we kandidaten voor een pilot, en die loopt inmiddels! Studenten Kunstgeschiedenis gebruiken een eigen ABO-installatie om het Pontificale te ontsluiten. Deze pilot levert ons nu al veel informatie op, zowel over de software zelf als over de wensen van de gebruikers.

En ten slotte: eind mei wordt ABO gepresenteerd tijdens ELAG2013. Natuurlijk heeft het project al de nodige presentaties in het wetenschappelijke circuit beleefd, maar dit is de eerste keer voor een (technisch) bibliotheekpubliek.

2 reacties to “Wat je kunt ontdekken in de kantlijn”

 1. joostvangemert1

  Heel erg mooi dat de aantekeningen in het Pontificale onder de loep worden genomen! Daar komt vast interessante informatie uit.

  Beantwoorden
  • Dafne Jansen

   In de pilot bij Middeleeuwse kunst worden overigens juist geen aantekeningen bekeken, maar afbeeldingen. Afbeeldingen zijn, net als marginalia, naar verwachting geschikt om met deze software te ontsluiten omdat je bij beiden informatie toe wilt voegen die gekoppeld is aan een bepaalde plaats op de gedigitaliseerde pagina.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *