Library Blog

Blog

Trends zoekgedrag UU

update: een nadere analyse van de gebruikscijfers (over de periode 2009-2012, en in absolute aantallen) is hier te vinden.

Net als vorig jaar is ook dit jaar weer een grafiekje gemaakt van de relatieve toename/afname van het gebruik van diverse zoeksystemen. De gegevens komens deels uit de UB-kengetallen, deels (voor de SFX-gegevens) uit onderliggende rapporten.

Trends zoekgedrag UU 2006-2012

De grafiek geeft de relatieve toename/afname weer van het gebruik (aantal zoekacties/aantal aangeklikte SFX-links) van diverse zoeksystemen t.o.v. de situatie in 2006.

Te zien is dat het gebruik van ‘externe’ zoeksystemen blijft toenemen, met name het gebruik van Google Scholar en Scopus. Het gebruik van de eigen zoeksystemen (Omega en de catalogus) is de afgelopen jaren constant gebleven, hoewel de catalogus de laatste 2 jaar een lichte stijging laat zien, wsl. door de opname van e-books.

Deze trends sluiten goed bij ‘Beter Vinden’:  gebruikers zoeken niet per sé via onze eigen zoeksystemen, maar wij kunnen ondersteunen bij de keuze en het gebruik van beschikbare zoeksystemen en zorgen ervoor dat waar je ook zoekt, je het gevonden materiaal in handen krijgt.

Nog wat achtergrondinformatie over de grafiek:

Het aantal aangeklikte SFX-links betreft het aantal keer dat na een zoekactie wordt doorgeklikt naar het bezit van de Universiteitsbibliotheek. Het liefst zouden we voor elk zoeksysteem het aantal zoekacties willen vergelijken, maar deze cijfers zijn niet voor alle databases beschikbaar.

Bij betaalde databases (Scopus en Web of Science/Web of Knowledge) zijn zowel het aantal zoekacties als het aantal SFX-kliks beschikbaar. Bij vrij toegankelijke bestanden (Google Scholar en PubMed) zijn alleen het aantal SFX-kliks beschikbaar. Uit de gegevens voor Scopus en Web of Science/Web of Knowledge blijkt dat het aantal SFX-kliks globaal dezelfde trend vertoont als het aantal zoekacties.

NB1. De cijfers voor SFX-kliks zijn steeds gebaseerd op een steekproef van een maand (mei of juni), terwijl voor het aantal zoekacties is uitgegaan van de cijfers over het gehele jaar. Dit kan verklaren waarom de grafieken voor de SFX-kliks grilliger zijn (met grotere pieken en dalen) dan die voor het aantal zoekacties.

NB2. De cijfers voor Web of Science zijn inclusief de cijfers voor het zoeken in ‘All Databases’ in Web of Knowledge (ook bekend als Cross-search) !

3 reacties to “Trends zoekgedrag UU”

  1. Jeroen Bosman

    Voor een compleet en helder beeld is het misschien een goed idee twee dingen te doen:

    1) Niet 2006 als startjaar nemen. Pas in dat jaar kregen we Scopus (na trial toegang in een deel van 2005). Het Scopus gebruik begon logischerwijs op een laag niveau en vertoonde dus louter door het bekend worden in die eerste periode zeer sterke groei. Misschien even kijken hoe het praatje er uit zie als je 2009 als startpunt neemt? Vier jaar is in ons vak tenslotte ook al een eeuwigheid.
    2 Een grafiekje met de absolute niveaus erbij zetten. Het is goed te weten of iets voor onze klanten belangrijker wordt, maar alleen als je ook weet hoe belangrijk het relatief gezien is.

    Beantwoorden
    • Dymphie

      Zou zeer geïnteresseerd zijn in de absolute getallen. Welk systeem wordt t meest gebruikt, wat minder 🙂 Denk dat t er dan heel anders uitziet.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *