Library Blog

Blog

Vervolg: trends zoekgedrag UU

Als vervolg op de eerdere blogpost ‘Trends zoekgedrag UU‘ en de reacties daarop, hierbij nog wat aanvullende gegevens:

Trends 2009-2012
In de oorspronkelijke grafiek staan de trends over de periode 2006-2012 weergegeven, de periode waarover de cijfers makkelijk beschikbaar waren. Dit is natuurlijk een hele lange periode (terwijl alles in ons vak zo snel verandert). Bovendien kregen we Scopus pas in 2006, en is het alleen daarom al logisch dat het gebruik sinds 2006 een sterk stijgende lijn vertoont…

Ter vergelijking daarom hierbij de grafieken voor de periode 2009-2012, uitgesplitst naar aantallen zoekacties (catologus, Omega, Web of Science en Scopus) en SFX-kliks (Google Scholar, PubMed, Web of Science en Scopus).

Trends zoekgedrag 2009-2012 zoekacties Trends zoekgedrag 2009-2012 SFX

Absolute cijfers
De absolute raadpleegcijfers variëren sterk tussen de verschillende bronnen, zie onderstaande grafiek. Zoals ook in de oorspronkelijke blogpost aangegeven, hebben we voor sommige bronnen (Google Scholar en PubMed) alleen de beschikking over de aantallen SFX-kliks, die in absolute zin niet zoveel zeggen over het werkelijke gebruik.

Overigens is er zeer waarschijnlijk een onderschatting van het aantal doorkliks via Google Scholar, Scopus en PubMed doordat deze zoeksystemen ook directe links tonen naar full-text bij uitgevers of op het open internet.

 

Trends zoekgedrag 2009-2012 absolute aantallen

Een reactie to “Vervolg: trends zoekgedrag UU”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *