Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Google Books update

Na een ellenlange rechtszaak tussen Google Books en het Authors Guild, is er nu eindelijk echt nieuws te melden.

(Voor degenen die geen idee hebben waar het over gaat, ik schreef al eens een korte samenvatting op DUB: http://www.dub.uu.nl/artikel/opinie/how-out-google-google.html)

Acht jaar na het begin van de rechtszaak is rechter Chin nu dus tot de conclusie gekomen, dat Google Books boeken mag scannen en online mag zetten, omdat dit “fair use” betreft. Wat is zijn motivatie? Google toont geen volledige boeken (tenzij auteursrechtenvrij), maar “snippets”, fragmenten. Zelfs als je heel veel moeite doet, zul je nooit meer dan 90 procent van het volledige werk boven water krijgen. Google Books is dus geen alternatief voor het aanschaffen van een (e-)book en veroorzaakt dus ook geen inkomstenderving. Omdat Google Books boeken wel volledig indexeert, is het een uitstekende discoverytool voor onderwijs en onderzoek. Ook de gewone burger kan op een laagdrempelige manier “browsen”, wat uiteindelijk de boekverkoop alleen maar zou moeten stimuleren. Een uitgebreid overzicht van argumenten kun je hier lezen: http://searchengineland.com/google-books-fair-use-177093

Aan de ene kant is dit natuurlijk goed nieuws voor iedereen die zich met grootschalige digitalisering ten behoeve van onderwijs en onderzoek bezig houdt (lees: bibliotheken). Aan de andere kant vraag ik me toch af hoe we over tien of twintig jaar terugkijken op deze uitspraak. Zelf digitaliseren is kostbaar, en ik vermoed dat zeker de grote bibliotheken dit uiteindelijk volledig aan Google over zullen laten, tenzij deze uitspraak nog herroepen wordt. Google verkrijgt daarmee ook in de academische en erfgoedwereld een monopoliepositie. Om maar eens iets te noemen: zij prioriteren wiens collecties en welke titels het eerst voor digitalisering in aanmerking komen, en we zijn met z’n allen overgeleverd aan hun (gebrek aan) kwaliteitseisen. Wie voorbeelden wil zien van abominabel scanwerk: Google and the World Brain.

Hoe denken mijn collega’s hier over? Ben benieuwd naar jullie reacties.

2 reacties to “Google Books update”

 1. Jeroen Bosman

  Wat mij betreft beginnen bibliotheken alsnog zelf aan retroscannen. Met een goed plan, goede techniek en (daar zit de crux:) de wil tot wereldwijde samenwerking kom je een heel eind. In mijn onmetelijke naïviteit denk ik altijd dat als 50.000 bibliotheken (gemiddeld) 1.000 boeken heel netjes scannen we binnen een paar jaar klaar moeten kunnen zijn.

  Beantwoorden
 2. Kees (PD/UBB)

  Je geeft het zelf al aan. Op deze manier krijgt Google een monopolie, hetgeen mij niet erg verstandig lijkt. Dus moeten bibliotheken zelf (weer) aan de slag.
  Als privé-onderzoeker zou ik het zeer toejuichen als er meer, vooral oude, tijdschriften en kranten worden gescand i.p.v. (fragmenten van) boeken. Juist in kranten en tijdschriften vind ik soms informatie die ik op een andere manier niet of bijna niet zou hebben kunnen traceren. Informatie uit niet gedigitaliseerde boeken kan je doorgaans wel boven water krijgen. Bibliotheken zouden hierin een sturende rol moeten vervullen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *