Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Open Access Button

Open Access Button

Open Access Button

Gisteren is ie met een donderslag gelanceerd: de Open Access Button. Bedacht door twee studenten uit Engeland en Ierland, verder ontwikkeld tijdens hackathons, verspreid via social media: hoe 2.0 wil je het hebben?

Door ruim 400 Twitteraars werd op één en hetzelfde moment het volgende bericht verspreid:

Open Access thunderclap tweet

Deze ‘thunderclap’, die meer dan 800.000 mensen bereikt heeft, had als doel om het probleem van beperkte toegang tot wetenschappelijke artikelen onder de aandacht te brengen en de aandacht te vestigen op de lancering van de Open Access Button.

En is die nieuwe Open Acces Button dan de magische oplossing voor het probleem? Nee, uiteraard niet, maar dat is ook niet de bedoeling. Het idee is dat, wanneer je tegen een ‘paywall’ aan loopt, je met één druk op de knop een stipje op een wereldkaart zet, met een link naar het niet-toegankelijke artikel. Zo wordt zichtbaar gemaakt hoe wijdverspreid het probleem van beperkte toegankelijkheid is.

Daarnaast probeert de Open Access Button je ook verder te helpen om toch aan de informatie te komen: met een link naar het betreffende artikel in Google Scholar, een optie om automatisch de auteur te mailen, en verwijzingen naar gerelateerde artikelen.

Ik vind het een goeie actie. Ik denk óók dat veel mensen die denken geen toegang te hebben, dat wel degelijk hebben via bv. de bibliotheek van hun instelling. Wat dat betreft is onze eigen bookmarklet voor toegang thuis een mooie aanvulling. En hoe mooi zou het zijn om, als de bookmarklet geen toegang biedt, in het foutmeldingsscherm de Open Access Button te kunnen tonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *