Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

verslag EUdat training

Gisteren 7 mei was ik bij een informatieve trainingsdag van SurfSara over de EUdat infrastructuur. Ik werd op deze mogelijkheid gewezen door de mensen van IT Services (ITS) van onze universiteit. Er is een prettige samenwerking met hen op het gebied van datamanagement. Zij zijn bezig uit te zoeken of EUdat een geschikte infrastructuur is voor datamanagement binnen de UU. Inmiddels is er voor dat doel een project gestart, U2Connect, waarbij ook andere Nederlandse universiteiten betrokken zijn. Voor de UB is het natuurlijk handig om te weten wat voor mogelijkheden er zijn voor onderzoekers binnen deze infrastructuur. In het kort gezegd is EUdat een pan-europees initiatief om generieke data services beschikbaar te stellen. Het bestaat uit een suite aan services, de ‘B2…’ services. Deze werden stuk voor stuk besproken tijdens de trainingsdag.
B2Share: Een repository service waar data gearchiveerd kan worden en een ‘persistent identifier’ krijgt. Het is erg laagdrempelig wat een voordeel is, maar het nadeel is dat er maar erg weinig metadata gevraagd wordt en dus vindbaarheid mogelijk later een probleem wordt.
B2Find: Een portal waar ook data uit andere community repositories gezocht kan worden. Op het moment zijn dit DataCite, Clarin, B2Share, NARCIS, GBIF, ENES, SDL. Dit is natuurlijk erg handig, maar een probleem op het moment is dat de community repositories niet alles beschikbaar stellen voor harvesting door B2Find.
B2Stage: Inname en vervoer van grote hoeveelheden data tussen EUdat opslag plekken en High Performance Computing (HPC) systemen. Dat kan voor sommige onderzoekers erg aantrekkelijk en zelfs noodzakelijk zijn.
B2Safe: Replicatie service om data persistent en veilig op te slaan op meerdere locaties. Data krijgt een persistent identifier. Dit is vooral handig voor communities die hun eigen repository beheren.
Er werd ook uitgebreid ingegaan op de middleware iRods. Deze middleware automatiseert het knopen van allerlei infrastructuren aan elkaar. Zo kan data op verschillende locaties toch bij elkaar lijken te staan. iRods maakt gebruik van allerlei regels die dit efficient regelen. Er zijn verschillende zogenaamde iRods Clients ontwikkelt die in besturingssystemen (Linux, windows, webbased) de regels toepassen. Ik moet zeggen dat dit hele stuk behoorlijk technisch was. Ik hoop tijdens de komende U2connect bijeenkomsten meer inzicht te krijgen in de onderscheidende (on-) mogelijkheden van de EUdat diensten.

2 reacties to “verslag EUdat training”

  1. Jeroen Bosman

    Dank voor het nuttige overzicht. Werd tijdens de dag nog besproken hoe B2Share zicht verhoudt tot andere datarepositories (inclusief DVN)? Weet je al wanneer B2Share operationeel wordt?

    Beantwoorden
  2. tepronk

    B2Share is al volledig operationeel. Je kan het googelen en kijken wat je er van vindt. Onlangs heb ik een overzicht gemaakt van hoe B2Share zich verhoudt tot DVN, Zenodo, Figshare, Dryad en Easy (Dans) op maar liefst 25 punten. DVN springt er op verschillende punten positief uit qua functionaliteit. B2Share is nog een beetje ‘kaal’ met weinig extra’s. Ik zal het overzicht nog iets vollediger maken en dan in de LibGuide hangen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *