Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

KNAW-minisymposium: Wikipedia as a research tool

Gisteravond, 15 januari 2015, was ik in Amsterdam aanwezig bij het KNAW-minisymposium over Wikipedia as a research tool. Het was een kort programma van 2 uur met verschillende sprekers, waaronder Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia. De belangstelling was groot: een volgepakte zaal met extra stoelen en staanplaatsen langs de muren.

Het programma en een samenvatting van de bijdragen staan op de website van de KNAW.

Meer informatie over de bijdrage van Esther Weltevrede en Erik Borra, die onderzoek doen naar “Wikipedia and the value of dispute” staat hier.

Jimmy Wales sprak over “The open nature of Wikipedia” en noemde als belangrijkste ontwikkelingen de ‘internet boom in the developing world’ door het daar goedkoper worden van mobiele telefoons die ook een steeds betere en snellere toegang bieden tot internet. Om gratis toegang tot Wikipedia mogelijk te maken is het project Wikipedia Zero gestart, dat onder andere in Zuid-Afrika scholieren inspireerde tot deze actie.

De aan het begin beloofde ‘mystery guest’ bleek Max Sparreboom te zijn, directeur van de Stichting Erasmusprijs. Hij maakte bekend dat de Erasmusprijs 2015 is toegekend aan Wikipedia. Rond de prijsuitrijking aan vertegenwoordigers van de Wikipedia community in het najaar van 2015 wordt een bijeenkomst georganiseerd, waarin dit minisymposium een vervolg krijgt.

Om exact 20.00 werd de bijeenkomst afgerond, omdat Jimmy Wales later op de avond ook nog te gast was bij Umberto Tan in RTL late night. Voor wie wil nog te zien op uitzending gemist, op circa 40 minuten.

Ale je meer wilt weten over een van de bijdragen vraag me daar dan even naar. Ik heb wel wat aantekeningen gemaakt, maar vind die minder geschikt voor opname in een blogpost.

Nieneke Elsenaar

4 reacties to “KNAW-minisymposium: Wikipedia as a research tool”

 1. Arne

  Hoi flierefluiter, ik heb geen idee wie je bent dus je een vraag stellen wordt lastig. Misschien is het handig om je naam ergens te vermelden?

  Beantwoorden
  • Nieneke Elsenaar

   Dag Arne, sorry, was weggevallen bij laatste check voor publicatie. Ik ga ook mijn profiel nog aanpassen en afscheid nemen van flierefluiternl … Groet, Nieneke

   Beantwoorden
 2. arutger

  Wat mij betreft de twee meest interessante onderwerpen van de avond:

  Contropedia (“…, based on the edit history and talk pages, identifies which topics within a Wikipedia article have been most controversial, when, and why”, Borra & Weltevrede).

  Wikipedia as a cultural reference work (“…, whilst it may not be an encyclopedia in the sense of a universal knowledge source, paradoxically Wikipedia may still have neutral points of view”, Rogers).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *