Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Picarta out, WCDS NL in…

Degenen die in januari bij de informatie- en discussiebijeenkomst aanwezig waren, weten al dat ik naast het onderzoek naar het uitfaseren van Aleph als lokale zoekingang ook een pilot coordineer voor WorldCat Discovery Services Nederland (WCDS NL). WCDS NL vervangt naar verwachting eind 2015 Picarta. De UB Utrecht is de eerste pilotgroep die de interface mag uitproberen. Bij een eerste kennismaking met WCDS NL viel ons (Theo, Tonny en mij) direct al op dat er een aantal bugjes in zaten, en daarom heb ik ervoor gekozen om te beginnen met een “wilde” test met een klein gezelschap. Het was leuk om te zien dat iedereen (4 I&M, 2 PD, 3 I&O, 1 DV) totaal andere zoekacties uitvoerde, maar grofweg dezelfde issues tegenkwam. Zo bleek WCDS last te hebben van geheugenverlies als je navigeert met je browserknoppen, en ergerden we ons allemaal aan ongelijksoortige lijstjes zoals de “top 6 materialen” (we blijven bibliotheekmensen). Ik heb deze punten zoveel mogelijk samengevat en voorgelegd aan OCLC. Het wachten is nu op een aantal verbeteringen, waarna we verder kunnen testen. Ik denk dat we dat het best aan de hand van een aantal uitgewerkte usecases kunnen doen. Als je de volgende keer mee wilt testen, of als je mee wilt denken over de inhoud van de usecases, mail: d.jansen@uu.nl Laten we er samen voor zorgen dat die nieuwe interface beter wordt dan Picarta ooit is geweest, en op langere termijn ook een van de beste alternatieven voor Aleph (als zoekingang).

4 reacties to “Picarta out, WCDS NL in…”

 1. Pieter R

  Wanneer gaan we beginnen met vertellen aan klanten dat dit eraan zit te komen? Een paar maanden van te voren lijkt me te kort dag.

  Beantwoorden
 2. Dafne Jansen

  Hoi Pieter, interessante vraag. Met betrekking tot WCDS NL: als we er vanuit gaan dat de nieuwe interface dezelfde functionaliteit biedt als Picarta (en de potentie heeft om beter te worden dan Picarta), wat is dan de meerwaarde van de klant maanden vantevoren inlichten dat “het er straks anders uitziet”? (Dat is een open vraag :-)) Met betrekking tot de lokale zoekingang: ik zal op korte termijn een update geven over het project (wat nog in voorbereiding is- er is dus echt geen sprake van een deadline of een concrete planning)!

  Beantwoorden
 3. Pieter R

  De meerwaarde is dan wat mij betreft dat iemand zich dan kan verheugen op een verbetring van een veelgebruikte tool. Of zich mentaal kan voorbereiden op verandering (want verandering is altijd eng.)

  Bovendien kan het leuk zijn om te laten zien dat we in een pilot zitten en dat we bezig zijn met de ontwikkeling van zoeksystemen. dat doen we namelijk niet voor onszelf, maar voor de klanten

  Ik zie niet zo goed wat we te verliezen hebben door het wel te doen?
  en wie weet krijgen we zinnig commentaar van iemand die het daadwerkelijk iedere dag gaat gebruiken.

  Maar waarschijnlijk ben ik zoals gewoonlijk te ongeduldig

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *