Library Blog

Blog

Afsluiting: Poken

Poken

Waarom? Wissel online je contactgegevens uit.

Bij de afsluiting van I&M2.0 hebben alle deelnemers een Poken gekregen. Een leuke gadget, maar wat kun je ermee? En wat heeft het te maken met Web2.0?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SFhHi7eLKQw]

Wat is het?
Een poken is een soort digitaal visitekaartje. Veel mensen zijn tegenwoordig lid van één of meerdere sociale netwerken (zie week #5), zoals LinkedIn, Facebook, Hyves of bijvoorbeeld de Bibliotheek2.0 Ning-groep. Je kunt online opzoeken of vrienden of collega’s lid zijn van dezelfde groep, en deze mensen dan toevoegen aan je eigen sociale netwerk. Maar wat als je op een congres of bijeenkomst iemand tegenkomt die je zou willen toevoegen aan je netwerk?  Als je allebei een poken hebt is dat heel makkelijk: via de poken wissel je contactgegevens uit. Later thuis stop je de poken in je computer en kun je de betreffende persoon toevoegen aan je online netwerk.

Hoe werkt het?

1) Activeer de poken
– trek het ‘handje’ uit de houder. Je ziet nu de USB-aansluiting
– trek het plastic beschermingslipje los
– een rood lampje knippert: dit geeft aan dat de poken geactiveerd is
– je hoeft de poken niet uit te zetten na gebruik

poken1

Als je wilt kun je nu direct contact maken met andere pokens (stap 3).
Om die contacten te verwerken moet je dan op een later tijdstip alsnog stap 2 uitvoeren.

2) Maak een account aan
– sluit de poken aan op je computer (via de USB-aansluiting)
– het bestand Start_Poken.html op de poken opent zich vanzelf. Als dit niet gebeurt: open dit bestand handmatig. Je wordt nu doorgeleid naar de poken-website.
– voor het aanmaken van een account wordt je gevraagd om een e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord in te vullen. Gebruik bijvoorbeeld het gmail-adres dat je hebt aangemaakt voor I&M2.0.
– vul de persoonlijke gegevens in die je via de poken wilt uitwisselen, en geef aan van welke sociale netwerken je lid bent.
LET OP: in sommige gevallen wordt je gevraagd in te loggen op de site van het sociale netwerk zelf. In andere gevallen vraagt de poken-site om je inloggegevens van het sociale netwerk. Deze gegevens worden alleen gebruikt om je via de poken-site eenmalig aan te melden bij de sociale netwerk-site, en vervolgens verwijderd.
je hebt nu een digitaal visitekaartje aangemaakt. Dit is de informatie die je via de poken met anderen kunt delen.
– verwijder de poken zoals je een standaard USB-drive verwijdert.

poken3

3) Maak contact met anderen
– houd twee pokens 1 á 2 seconden met de ‘handjes’ tegen elkaar. De witte rondjes moeten elkaar raken.
– er gaat een groen lampje branden als de gegevens op de pokens succesvol uitgewisseld zijn. Als er een rood lampje gaat branden is er iets misgegaan: probeer het dan gewoon nog een keer.
– je kunt met zoveel mensen gegevens uitwisselen als je wilt; de poken kan 64 contacten opslaan.

poken4

4) Werk je sociale netwerk bij
– sluit de poken aan op je computer (via de USB-aansluiting)
-het bestand Start_Poken.html op de poken opent zich vanzelf. Als dit niet gebeurt: open dit bestand handmatig
– log in met je emailadres en wachtwoord
– je ziet nu de ‘visitekaartjes’ van de mensen met wie je ‘gepokend’ hebt. Je kunt zien van welke sociale netwerken ze lid zijn en kunt ze direct toevoegen aan je eigen netwerk, als je lid bent van dezelfde sociale netwerk-site.
– verwijder de poken zoals je een standaard USB-drive verwijdert.

poken2

Meer uitleg, onder andere over privacy en veiligheid, staat in het onderdeel ‘Extra!’.

———-

Extra!

Disclaimer: het onderstaande is een vertaling/bewerking van de informatie die op de website van Poken zelf staat.

Wat voor informatie staat er op de poken? Als ik mijn poken verlies, hebben anderen dan toegang tot mijn persoonlijke gegevens?
Op de poken staat geen persoonlijke informatie. Het enige dat erop staat is een nummer (de PokenID) en versleutelde informatie over de pokens waarmee je contact hebt gemaakt.
Je moet altijd je wachtwoord invullen als je je poken aansluit op je computer (tenzij je dat zelf anders instelt). Zonder wachtwoord heeft niemand toegang tot jouw persoonlijke gegevens.

Wat kan ik doen als ik geen gegevens wil uitwisselen met iemand?
Om ongemakkelijke situaties te voorkomen beschikt de poken over een ‘discrete’ instelling. Druk 2x op de witte knop op het ‘handje’ van de poken om deze instelling te activeren. Bij alle contacten die je maakt in de eerstvolgende 30 seconden wissel je een ‘leeg’ visitekaartje uit. (Zelf zie je wel het publieke visitekaartje van de ander als je de poken aansluit op je computer. Mocht je besluiten de ander toe te voegen aan één van je sociale netwerken, dan krijgt hij/zij alsnog ook jouw publieke visitekaartje te zien)

Hoe vervang ik de batterij van mijn poken?
De batterij van de poken gaat ongeveer 6 maanden mee. Als de batterij vervangen moet worden, gaat het lampje van de poken knipperen wanneer je de poken aansluit op je computer. Hoe je de batterij kunt vervangen lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *