Library Blog

Blog

Nieuws over e-books

Maandenlang vond ik het erg stil rond e-books (behalve hier in Utrecht dan), maar deze week dook er opeens allerlei interessants op in mijn Google Reader.

Een “Open Universiteit” in Nieuw-Zeeland heeft een trial gedaan met Demand Driven Acquisition van EBL en is hier tevreden over. De (bijna) volledige collectie van EBL werd geladen in de bibliotheekcatalogus. Een aanvraag via de catalogus leidde automatisch tot een “Short Term Loan” Bij de derde aanvraag werd het boek automatisch aangeschaft voor de bibliotheek. In die zes maanden heeft dit geresulteerd in 1535 leningen en 87 aankopen.
Kijk voor het volledige artikel hier.

Een ander onderzoek naar E-books vergelijkt onder meer het gebruik van gedrukte boeken met dat van de e-exemplaren van hetzelfde werk. De meest gebruikte titel is 20x “gedownload” en 740x op papier geleend. Maar gelukkig is het een fictief onderzoek van een Masterstudent Culturele Informatiewetenschap aan de UvA. Hopelijk is de werkelijkheid rooskleuriger.

Cambridge University Press gaat in de loop van 2011 Patron Driven Acquisition aanbieden voor haar e-books, aldus een nieuwsbericht in The Chronicle of Higher Education. De attendering van Cambridge kan binnenkort de deur uit, gewoon alles laden in de catalogus en wachten tot er iemand klikt. (Maar, het is Cambridge, ik ben dus nog voorzichtig positief). In een ander nieuwsbericht worden overigens ook interessante plannen van JSTOR, MUSE en Oxford onthuld.

Geen e-books, maar wel e-boecken bij Proquest (de firma die pas geleden ook Ebrary overnam). Proquest gaat 30.000 oude boeken van de KB digitaliseren, zo meldt Sue Polanka. De boeken gaan onderdeel uitmaken van Early European Books. Het goede nieuws is: voor ons Hollanders wordt de deelcollectie van de KB gratis. Het slechte nieuws is dat de rest van de wereld er flink voor zal moeten betalen. Ik ben benieuwd wat “onze” Bas voor deal heeft gesloten.

Maar het grootste nieuws staat toch wel in het Nederlands Dagblad van vandaag, waar twee niet nader te noemen vakspecialisten verkondigen dat ook in  Utrecht druk geëxperimenteerd wordt met e-boeken. Het mag gezegd zijn (maar staat helaas (nog) niet online).

En zo dadelijk vergadert de werkgroep Gang van het E-book weer. Dus ook dat komt goed.

Een reactie to “Nieuws over e-books”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *