Library Blog

Blog

Cambridge Books Online

Vandaag was Alexandra Jenner van Cambridge UP op bezoek om over hun Cambridge Books Online te vertellen. We (Henk, Desiree, Heleen en ik) hebben veel vragen gesteld en zijn tot een paar interessante en verrassende ontdekkingen gekomen.

  • Cambridge heeft op het moment nog drie platforms voor e-books: Cambridge Companions Online, Cambridge Histories Online (die we in Utrecht al hebben) en Cambridge Books Online. Waarschijnlijk kunnen in de toekomst via Cambridge Books Online ook losse Companions en Histories gekocht worden. Nu zijn ze alleen in pakket verkrijgbaar.
  • Cambridge publiceert nagenoeg al haar “scholarly monographs” ook direct als e-book. De electronisch versie komt vanwege het regelen van copyright en extra bewerkingen wel vier tot twaalf weken later op de markt dan de papieren versie.
  • Cambridge publiceert “textbooks” niet als e-book op haar eigen platform, maar wel via aggregators als EBL. Alexandra Jenner gaf zelf toe dat zij nu eenmaal honderden exemplarenvan textbooks verkopen aan studenten en ze het boek daarom niet met ongelimiteerd gelijktijdig gebruik op hun eigen site beschikbaar willen stellen.
  • Er kunnen pakketten e-books gekocht worden op basis van onderwerp, jaar van uitgave of een combinatie van beide. Daarbij krijgt de bibliotheek korting op de list-price. Kortingen kunnen variëren van 5 tot 20%. Er kunnen ook losse titels worden aangeschaft zonder korting.
  • De prijsstelling van e-books bij Cambridge viel ons een beetje tegen. De prijzen zijn op basis van de hardbackprijs, maar daar komt afhankelijk van de grootte van de instelling nog een opslag bij. Dat, en het hogere BTW-tarief, maakt e-books naar schatting 30% duurder dan hardbacks. Dus zelfs bij aanschaf van pakketten met korting ligt de prijs per e-book nog hoger dan die van de losse hardbacks.
    Voor boeken die niet als hardback worden uitgegeven geldt de paperbackprijs als uitgangspunt.
  • Cambridge werkt nog aan “automated PDA”, maar hebben dat nog niet voor elkaar. Tot het zover is bieden ze “non-automated” PDA, wat betekent dat je een bedrag stort op hun rekening, waarna je een trial krijgt met toegang tot alle e-books. Na verloop van tijd kun je op basis van gebruikersstatistieken bepalen welke boeken je voor het gestorte bedrag wilt kopen. Kortom: ze bieden het “model Elsevier”. Uiteraard zijn er wel voorwaarden. Alexandra Jenner noemde een minimum bedrag van 20.000 euro en een looptijd van maximaal 6 maanden.
  • De e-books van Cambridge zijn voor een ongelimiteerd aantal gelijktijdige gebruikers beschikbaar. Op downloaden en printen zijn wel restricties. Maar wij vragen ons af hoe dit gecontroleerd wordt. Immers, Cambridge werkt op basis van IP-herkenning en weet niet welke student een boek wil printen. Hoe kunnen ze dan voorkomen dat een student meer dan één hoofdstuk of  20% van een  boek print? Als de student inlogt op een andere computer kan hij gewoon verder gaan? Maar kan de student die na hem op die computer werkt nog wel een hoofdstuk printen? De vertegenwoordiger van Cambridge moest het antwoord schuldig blijven.

Wat zijn we nu wijzer geworden? Positief van Cambridge Books Online is dat ze nagenoeg alle boeken ook als e-book uitgeven, en ook nagenoeg direct. Dat maakt de aanschaf van nieuwe boeken bij Cambridge in ieder geval niet extra ingewikkeld. Dat is bij andere uitgevers (Oxford, Taylor&Francis?) wel anders.
De prijzen van losse e-books zijn helaas fors, zeker voor wie normaal paperbacks koopt. Ik koop zelf altijd hardbacks, maar andere vakspecialisten niet? De kortingen op grote pakketten zijn niet indrukwekkend hoog. Maar ondanks dat is Cambridge Books Online een interessante optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *