Blog
Het M-woord, niet langer taboe
In het Catshuis heerst radiostilte, bij de UBU was het gewoon druk. Daarom heeft deze update wat langer op zich laten wachten.
Ook (?) in Utrecht is een taboe doorbroken, het M-woord is gevallen. Mediated. En toen werd het stil.
Dat het hard ging (te hard) was al duidelijk. Vanaf 1 april begonnen naast de STL’s ook nog eens de automatische aankopen binnen te stromen. 1 tot 3 per dag, iedere dag weer. Het totaal aantal aangekochte titels is nu 21, tegen 418 STL’s. Het gereserveerde budget zou in dit tempo voor dit weekeinde op zijn.
Eerder deze week hebben we de profielen al drastisch ingeperkt, door alle publicaties voor 2009 uit te sluiten. Dat was al een noodgreep. Een grens van 3 jaar vind ik te kort, in ieder geval binnen de Geesteswetenschappen. Het duurt doorgaans enkele jaren voor monografieën worden opgepikt, door recensies of citaties. De uitleencijfers van onze collecties bevestigen dat. De kans bestaat dus dat een boek al uit het PDA-profiel verdwenen is tegen de tijd dat onze klanten er naar gaan zoeken.
Toen was er een storing in de authenticatiesystemen van de UU waardoor EBL vanochtend een tijdje niet bereikbaar was. Niet gepland, maar het werkte wel.
Maar nog drastischere maatregelen waren nodig. Daarom is vanaf vanmiddag het hele PDA-project op mediated gezet. Dus voordat een klant een boek langer dan vijf minuten mag lezen moet hij eerst toestemming vragen aan de vakspecialist.
Ik heb me schrap gezet, wachtend op een stroom aanvragen. Mobieltje in de aanslag.
En toen bleef het stil.
Een aanvraag beoordelen van een PDA-boek is in onze opzet eigenlijk onzin. De profielen zijn zo gemaakt dat bijna ieder boek het uitlenen of aanschaffen waard is. Maar de request-knop is blijkbaar wel een drempel. Onze klanten denken goed na of ze het boek echt nodig hebben.
Tijdens het schrijven van dit bericht is dan eindelijk de eerste aanvraag binnen gekomen.
Dat is een interessante ontwikkeling. Als je dus een glazen deksel op de snoeppot zet en er zelf naast gaat zitten blijkt het voor de kinderen in de snoepwinkel moeilijker om zich uit te leven! Als je begrijpt wat ik bedoel… 😀
Wel jammer dat we geen bodemloze schatkist hebben om PDA een grotere kans te geven.
Krijgen de vakspecs eiegenlijk commentaar van de leners/aanvragers?
Bij het aanvragen kunnen leners een opmerking plaatsen. Dat deden ze tot nu toe (bij het aanvragen van boeken boven de prijslimiet) eigenlijk nooit.
Verder komen de berichten van het systeem. De klant kan ons dus niet een mailtje terugsturen om ons te bedanken of commentaar te geven. Dat vind ik nog wel een gemiste kans.
Ik ben enorm benieuwd hoe dit af zal lopen. Het doet me eigenlijk denken aan de “oude” manier van collectioneren voor kleine vakgebieden zoals Duits waar de betrokkenen ook op titelniveau beargumenteerden waarom ze een bepaald boek nodig hadden 😉