Blog
“Thinking the unthinkable” is interessant maar vertel ons vooral ook over “Implementing the unthinkable”
Op de LIBER Conference 27-30 juni in Tartu, Estland nam ik de Europese collega’s mee in onze ideeen over Zoeken&Vinden.
De hele presentatie is terug te zien op Tartu Ülikooli Televisioon
Daar waar anderen bezig zijn met implementatie van een nieuwe discovery tool verkondigen wij nu de boodschap dat je dat eigenlijk niet meer zou moeten willen. Dat je discovery over moet laten aan de grote jongens op internet. Uiteraard riep mijn verhaal tijdens en ook daarna in de wandelgangen veel vragen op. Vooral praktische vragen: hoe ga je dat dan doen, hoe los je linkingproblemen op, hoe gaat dat dan met autorisatie van je users, hoe zorg je voor aansluiting van je bezit en licensies bij de gepersonaliseerde diensten die je wilt leveren aan je gebruikers.
Maar het verhaal werd ook ervaren als een verfrissend en helemaal nog niet zo’n gek idee. De richting waarin wij denken wordt zeker gedeeld en als logisch ervaren, de aarzeling zit vooral in de praktische uitvoering ervan. De uitnodiging aan Utrecht is dan ook om de collega’s op de hoogte te houden over het vervolg: Implementing the Unthinkable.
Tot zover mijn bevindigen als spreker op de conferentie. Als bezoeker viel mij op dat er vooral veel gesproken werd over de rol van de wetenschappelijke bibliotheek bij de ondersteuning van onderzoekers. Data management en hoe wij daarbij als bibliotheek kunnen helpen was hot topic. Met mijn pet op als afdelingshoofd volgde ik een interessant verhaal van Anthony Brewerton van University of Warwick. Titel van zijn presentatie was: Re-skilling for research. Welke kennis, vaardigheden en competenties hebben wij nodig als vakspecialisten en “liaison librarians” om de informatiebehoeften van onderzoekers goed en efficient te kunnen ondersteunen. Warwick initeerde een breed onderzoek onder Britse Research Libraries en onderzocht 32 vaardigheden/ kennisgebieden voor ondersteuning van de onderzoekers tijdens de “research life cycle”.
Veel discussie ook over Open Access: the Green road (mislukt?) en/of de Golden road (John Houghton: going green is much more realistic than going gold). Professor David Nicholas (Director of CIBER research group) had een onderhoudend verhaal over het gedrag van wetenschappers als zij op zoek zijn naar wetenschappelijke informatie. De CIBER research group doet al jaren onderzoek waarbij zij logbestanden van wetenschappelijke uitgevers en nationale en wetenschappelijke bibliotheken bestuderen. Op het web doen onderzoekers vooral aan “light reading”, “skittering” en “power browsing”. PDF’s zijn bedoeld om te verzamelen en te archiveren. Gebruikerstevredenheid komt dus niet van de PDF, maar van de mogelijkheid om een website makkelijk in te kunnen duiken, bij elkaar te graaien wat je interessant vindt en zo snel mogelijk de site weer te verlaten. Content providers zullen zich aan moeten passen aan dit gedrag en bibliotheken verliezen hiermee hun rol als mediator naar wetenschappelijke informatie (disintermediation). Een mooie inkopper: Professor Nicholas sprak woensdag en ik op donderdag, dus ik kon het niet laten om in mijn verhaal te verwijzen naar dat van hem.
Leuk dat je de boel een beetje op hebt kunnen porren in Tartu, Simone 🙂 Ik ben benieuwd of we, zoals je schrijft, collega’s (in NL, EU of …) op de hoogte willen houden van deze discussie, en zo ja ook vooral hoe. Hetzelfde vraag ik me af met betrekking tot onze klanten!