Blog
Plagiaat ontmaskerd! (met behulp van social media)
Vanmorgen las ik op nu.nl het bericht over een minister in Duitsland die zijn doctorstitel heeft ingeleverd nadat hij beschuldigd was van plagiaat bij het schrijven van zijn proefschrift.
Duitse ‘plagiaatminister’ geeft titel op
Op zich is dit al een mooi voorbeeld om te gebruiken bij instructie/voorlichting over plagiaat, maar wat het nog interessanter maakt is dat social media een grote rol hebben gespeeld bij de ontmaskering:
“Na de eerste beschuldigingen ontstond op internet een klopjacht op Guttenbergs proefschrift. Op de site Guttenplag Wiki wordt de tekst van Zu Guttenberg onder de loep genomen.
Bij bijna een kwart van het proefschrift is inmiddels plagiaat vastgesteld, aldus de beheerders van de site.”
[bron: nu.nl]
De wiki is hier te vinden: de.guttenplag.wikia.com
Het is niet zo netjes van Zu Guttenberg, maar het roept ook zeker vragen op over de kwaliteitsbewaking in het Duitse systeem. Een enkele overgenomen zin kan er dor glippen, maar zulk grootschalig plagiaat zou een deskundige leescommisie of de promoteres toch moeten opvallen.
Je zou daarnaast verwachten dat plagiaatcontrole systematisch wordt toegepast voor definitieve goedkeuring, in plaats van achteraf wanneer bij een van de beoordeelaars een twijfel ontstaat.
Dit vraagt om een verhaaltje over hoe dit nu in Nederland wordt geregeld, als je dit ter sprake brengt. Weet iemand binnen I&M hier meer vanaf? Als je je beperkt tot de sappige anekdote, vind ik het alleen het vertouwen ondermijnen over de waarde van wetenschappelijke publicaties.