Library Blog

Blog

Alfalab Symposium

Op 29 september woonde ik in het Amsterdamse Trippenhuis het Alfalab Symposium: The Future of Humanities: eHumanities in practice bij, georganiseerd door de KNAW. Aanleiding was het gereedkomen van een aantal virtuele KNAW-onderzoeksomgevingen: TextLab, LifeLab, GeoLab en Interface Lab , Linked Open Annotation Demonstrator en Enhanced On Line Publications. TextLab, GeoLab en LifeLab zijn laboratoriumomgevingen: wetenschappers kunnen er gezamenlijk werken aan projecten reikend van de editie van de middelnederlandse ridderroman Torec tot aan de analyse van gegevens uit bevolkingstellingen. In de Linked Open Annotation Demonstrator kunnen gegevens uit de verschillende Lab’s gecombineerd en bewerkt worden. Enhanced On Line Publications maakt het mogelijk om multimediale publicaties te vervaardigen. Alles werkte goed, zoals bleek uit de demonstraties tijdens de lunchpauze. Enhanced On Line Publications werd gepresenteerd door UU-docent Leen Breure; een voorbeeld van goede samenwerking tussen KNAW en UU.
De hoofdmoot van het symposium werd gevormd door presentaties van Travis Brown (Maryland Institute for Technology in the Humanities), Annamaria Carusi (Oxford e-Research centre), Erik Schultes (Leids Universitair Medisch Centrum) en Joris van Zundert (projectmanager Alfalab). Brown is betrokken bij Project Bamboo, waarin eveneens virtuele onderzoeksomgevingen voor de geesteswetenschappen worden gebouwd. http://www.projectbamboo.org/ Hij benadrukte dat “curation”(d.w.z. het verrijken van primaire teksten met metadata, annotaties etc.) ten minste zo belangrijk is als “exploration” maar dat het moeilijk is om wetenschappers tot “curation” te bewegen: het staat minder hoog in aanzien. De medisch bioloog Schultes, geprogrammeerd als vreemde eend in de bijt, presenteerde zijn project Nanopublications: het bouwen van een semantisch web op basis van RDF-formules waarin het werkelijk nieuwe van nieuwe publicaties wordt samengevat. www.nanopub.org Carusi en Van Zundert spraken in algemene zin over het eigen karakter van de geesteswetenschappen en de eisen die daarmee aan een virtuele onderzoeksomgeving worden gesteld (Carusi) en de wenselijkheid om de muur tussen de geesteswetenschappen en de exacte disciplines (humanities vs. computational sciences) te doorbreken zonder dat dat per se tot technologische hoogstandjes hoeft te leiden (Van Zundert: “useful technology can be very modest”). Alle sprekers benadrukten dat een essentiële factor voor het slagen van dit soort projecten is: aansluiten bij de behoeften van de onderzoekers.
Deze veelheid van invalshoeken leverde een uitvoerige discussie op, o.a. over de vraag hoe standaardisering/ metadatering etc. enerzijds en interpretatie, het creëren van context etc. anderzijds zich in de geesteswetenschappen nu eigenlijk tot elkaar verhouden. Theo Mulder, directeur KNAW, concludeerde tot slot dat de KNAW er goed aan had gedaan de onderzoeksongevingen te ontwikkelen en dat tijdens dit symposium belangrijke zaken met betrekking tot virtuele onderzoeks/kennisomgevingen waren behandeld.
Heel goed, lijkt me, dat de wetenschappers zelf aan het woord kwamen en dat we kennis konden nemen van de KNAW-activiteiten en vergelijkbare projecten in het buitenland. Jammer alleen dat er in het geheel geen aandacht was voor de vergelijkbare activiteiten van verschillende Nederlandse universiteitsbibliotheken. Daar is ook nog een muur die doorbroken moet worden.

TextLab, LifeLab, GeoLab en Interface Lab: http://alfalab.ehumanities.nl

Linked Open Annotation Demonstrator: http://talfalab01.dans.knaw.nl/annotations/about

Enhanced On Line Publications: http://www.cs.uu.nl/research/projects/i-cult/xposre/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *