Library Blog

Blog

Week #3 Beeld en Geluid

Huishoudelijke mededeling
Om alle deelnemers de tijd te geven het volledige programma te volgen behandelen we deze week alléén het onderdeel Beeld en Geluid. Voor de liefhebbers is er volgende week, in de pauzeweek, de mogelijkheid om alsnog kennis te maken met Twitter.

Beeld en Geluid
Waarom? Bekijk filmpjes, luister naar nieuwe afleveringen van een uitzending of laat zelf wat van je horen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y-MSL42NV3c]

Op Internet zijn veel filmpjes en audiobestanden te vinden, waaronder veel podcasts.  Podcasts (‘iPod+broadcasting‘ of ‘personal on demand broadcasting‘) zijn audio- of videoprogramma’s waarvan de uitzendingen worden verspreid via internet. Videoprogramma’s worden ook wel ‘vodcasts’ genoemd (‘video + broadcasting’). Podcasts kunnen bijvoorbeeld afleveringen van muziekprogramma’s, discussies, gesproken boeken en dergelijke zijn.
Op Internet staan ook veel losse filmpjes en geluidsbestanden, denk bijvoorbeeld aan een site als YouTube.  Een andere site waar mensen zelf filmpjes kunnen plaatsen is Vimeo.

De bestanden zijn vaak direct te bekijken of the beluisteren via de pc of (voor geluidsbestanden) te downloaden naar een iPod of andere MP3-speler.

podcast_rss Vaak kun je ook abonneren op een podcast met behulp van RSS.
Meer over RSS leer je in week #4.

Toepassingen in de bibliotheek
Er zijn universiteiten die podcasting inzetten als middel om studenten de gelegenheid te geven hoorcolleges opnieuw of alsnog kunnen volgen. Ook een aantal wetenschappelijke tijdschriften, zoals bijvoorbeeld The Lancet, bieden tegenwoordig podcasts aan. De bibliotheek zou een overzicht van dergelijke podcasts kunnen geven.  Filmpjes en  audiobestanden zouden ook gebruikt kunnen worden om instructies en rondleidingen te verlevendigen of zelfs (deels) te vervangen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van podcasts / filmpjes die te maken hebben met de Universiteit Utrecht.

Studium Generale – veel lezingen van Studium Generale worden opgenomen en zijn terug te zien via hun website.
Stemmen op schrift – fragmenten uit het gelijknamige boek van UU-hoogleraar Frits van Oostrom.
UBU2.0 – op dit blog rond de Web2.0-themabijeenkomsten georganiseerd door I&O staan een aantal voorbeelden van bibliotheek-gerelateerde YouTube-filmpjes.
Audiowandeling Botanische Tuinen – wandelen met je mp3-speler!

Kijk (en luister) rond op enkele websites die podcasts of andere audio- of videobestanden aanbieden. Schrijf een bericht op je blog over je bevindingen.

Beeld en geluid vinden
Om je op weg te helpen, vind je hier een overzichtje van verschillende toepassingen van podcasts en andere audio- en videobestanden:

TED (Technology, Entertainment & Design), korte populair-wetenschappelijke lezingen over allerlei onderwerpen (video)
NRC.fm, actuele nieuwsonderwerpen (audio);
Onderwijsnieuws van Kennisnet (audio);
In Europa van Geert Mak (audio);
LibriVox, gratis audioboeken (ook in het Nederlands) die vrij zijn van auteursrecht (audio)

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar audio- of videobestanden. We noemden al YouTube en Vimeo, waar je bijvoorbeeld kunt zoeken op het onderwerp  ‘library’. Daarnaast zijn er podcast-directories waarmee je gericht kunt zoeken op bijvoorbeeld categorie of titel: Gespod of Podcastblaster. Je kunt ook een zoekmachine als Podcast Search Service gebruiken of je oriënteren op de Podcasting startpagina.

Een aparte groep vormen podcasts van radio- en tv-uitzendingen. Afleveringen worden (opnieuw) aangeboden door de omroepen, bv. het luisteraanbod van de Nederlandse publieke omroep of uitzendingen van de BBC. En natuurlijk is er Uitzending Gemist voor tv-uitzendingen van de publieke omroep.

Podcasts/filmjes op je blog

hyperlinkOm een link te maken naar een website met een podcast of filmpje:

Selecteer de tekst waarvan je een link wilt maken (bv. de naam van de site) en klik op het hyperlink icoontje in de werkbalk. Vul de url in van de site waarnaar je wilt linken en klik op ‘voeg toe’.

audioOm een audiobestand op je blog te plaatsen:

Klik boven de werkbalk bij ‘Upload/Insert’ op het derde icoontje (‘voeg audio toe’). Kies voor ‘van URL’ en vul de url van het audiobestand in. Om een audiobestand direct op je blog te laten afspelen, moet je de volgende code plaatsen in je bericht (achter ‘audio’ plak je na een spatie het adres van je audiobestand) :audiofile-name1

Het volgende spelertje verschijnt; klik op de pijl om het geluid af te spelen:

videoOm een filmpje op je blog te plaatsen:

Klik boven de werkbalk bij ‘Upload/Insert’ op het tweede icoontje (‘voeg een video toe’). Kies voor ‘van URL’ en vul de url van het filmpje in. In YouTube vind je deze url in het schermpje rechts van het filmpje dat je aan het bekijken bent.

—————-

Extra!

1-2-3 een podcast (zelf een podcast maken)

NB1. Dit onderdeel is een bewerking van week #11 van Twente 12

NB2. Voor dit onderdeel is installatie vereist – dit kan dus niet op je werk-pc!

Podplaza

Met Podplaza (www.podplaza.nl) kun je zelf een podcast maken.

1) Downloaden
Download Podplaza Studio (let op: dit is een .exe bestand!).
Op je desktop verschijnt het Podplaza icoontje. Klik hierop om het programma te openen.

2) Opnemen
Sluit een microfoon aan op de opname-ingang achterop of voorop je pc. Deze ingang is roze of gemarkeerd met ‘Mic’. Als je computer een ingebouwde microfoon heeft, kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Open Podplaza Studio en volg de stappen die links in beeld komen. Het gebruik ervan spreekt voor zich. Aan het plaatje van de microfoon is te zien of je geluid aan het opnemen bent.
– Sla je opname(s) op met de knop ‘mp3 oplaan’.

Het is helaas niet mogelijk om audiobestanden direct te uploaden op je blog –  je kunt alleen een link plaatsen naar een audiobestand (zie boven). Als je je eigen mp3-bestand (niet groter dan 10 MB) mailt naar im2punt0@gmail.com, zorgen wij dat het op een server komt te staan. Je krijgt van ons dan een link om op je blog te plaatsen.

Een reactie to “Week #3 Beeld en Geluid”

  1. Volkert

    In het Ublad van vandaag (nr. 27) staan enkele voorbeelden van populaire YouTube filmpjes.
    Die Route 168 Landslide is inderdaad bijzonder.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *