Blog
Week #6 Wiki’s
Wiki’s
Waarom? Bijvoorbeeld om kennis te delen binnen de organisatie.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-dnL00TdmLY]Een wiki (het woord ‘wiki’ komt uit het Hawaïaans en betekent snel) is een website die tot doel heeft inhoud over een onderwerp te verzamelen waarbij gebruikers geacht worden zelf bij te dragen aan de inhoud. Meestal is dit voor iedereen toegestaan, in sommige gevallen voor een selecte groep. Een wiki kan openbaar of besloten zijn. Toepassingsmogelijkheden zijn o.a. handboeken of gidsen, cursussen, beschrijvingen van symposia of conferenties. Ook documentatie rond een project zu je in een wiki kunnen plaatsen.
Een van de bekendste voorbeelden van een wiki is de online encyclopedie Wikipedia.
Andere voorbeelden, voornamelijk van bibliotheek-gerelateerde wiki’s:
– nlbiblioblogs (over web2.0 in bibliotheken)
– LOOWI-OUI (informatieuitwisseling binnen het LOOWI – Landelijk Overleg Onderwijs Wetenschappelijke Informatie )
– DE BASIS (de verzamelde expertise van Digitaal Erfgoed Nederland);
– Wiki OB Deventer (wiki van de Openbare Bibliotheek Deventer);
– Sugababes en superdudes in de collegebanken (een UvA-symposium).
Ook de Universiteitsbibliotheek Utrecht maakt gebruik van wiki’s:
– Bibliotheekwoordenboek
– Bronnen van Wetenschap (wiki over informatievaardigheden, gemaakt door Jeroen Bosman)
– Alle VKC’s beschikken over een wiki-functionaliteit.
De informatie op een wiki wordt door de gebruikers (bezoekers) zelf geplaatst, gewijzigd of aangevuld. Daartoe bevat een wiki op elke pagina of artikel een ‘bewerkknop’ waarmee op een eenvoudige manier tekst kan worden bewerkt en opgemaakt. Daarnaast kan met enkele simpele codes structuur in een pagina worden aangebracht. Alle wijzigingen worden door de wiki vastgelegd en zijn ongedaan te maken. Gebruikers die aan dezelfde pagina (of artikel) werken kunnen met elkaar overleggen over de inhoud.
De inhoud kan via een inhoudsopgave hiërarchisch ontsloten worden, maar dit is niet noodzakelijk. Met name het verwijzen van en naar pagina’s (het zgn. hyperlinken) maakt een wiki snel inzichtelijk. Daarnaast heeft elke wiki een (simpele) zoekfunctie.
Wel of geen succes?
Het idee is dat door het samen vullen van een wiki de kwaliteit van de inhoud toeneemt. Keerzijde is dat het succes afhankelijk is van de bijdragen van de gebruikers. Hoe vaker bezoekers verouderde of onjuiste informatie vinden, hoe minder vertrouwen ze in de wiki zullen hebben.
Een onderzoek door Nature in 2005 vond geen groot verschil tussen het aantal fouten in Wikipedia en de Encyclopædia Britannica. Meer recent maakte VPRO’s Tegenlicht een interessante uitzending over de (on)waarheid van Wikipedia.
Zoals gezegd beschikken alle VKC’s over een wiki-functionaliteit. Voor vak- en informatiespecialisten is er een oefen-VKC beschikbaar, waar je kunt experimenteren. Kijk eens rond op dit VKC en voeg wat tekst toe aan de wiki. Zie je (nieuwe) toepassingen van wiki’s voor de bibliotheek? Schrijf over je ervaringen op je teamblog!
óf
Lever een bijdrage aan Wikipedia. Voeg tekst toe aan een artikel over een onderwerp dat je interesseert, verbeter een fout, of schrijf een heel nieuw artikel. Meer informatie over hoe dit moet staat in het onderdeel Extra! Vergeet niet over je ervaringen te schrijven op je teamblog!
1-2-3 een wiki (in het VKC)
– Ga naar het oefen-VKC.
– Meld je rechtsbovenin aan met je SOLIS-ID (voorafgegaan door ‘soliscom’). Alle deelnemers aan I&M2.0 hebben toegang gekregen tot het oefen-VKC.
– Op verschillende plaatsen in het VKC zitten wiki’s; wij gebruiken de wiki in het tabblad ‘Knowledgde Portal’. Ga naar dit tabblad en klik in de linkerzijbalk op ‘Wiki’.
– Je bevindt je nu in de wiki. Lees de introductie en klik op de link ‘How to use this Wiki library’ om meer te weten te komen over de mogelijkheden die er zijn.
– Je kunt ook op ‘Edit’ rechtsbovenaan klikken om meteen aan de slag te gaan.
– Geef de wiki inhoud: vul de bestaande pagina en maak nieuwe pagina’s aan. Type voor dit laatste de naam van de nieuwe pagina tussen dubbele vierkante haken: [[nieuwe pagina]]. De wiki maakt dan automatisch een pagina aan met de opgegeven naam.
———-
Extra!
Bijdragen aan Wikipedia
Iedereen kan artikelen in Wikipedia bewerken. Je hoeft daarvoor zelfs geen account aan te maken. Je kunt ook een nieuw artikel schrijven, als over een onderwerp dat jou interesseert nog geen Wikipedia-artikel bestaat. Er gelden op Wikipedia wel een paar regels; lees daarom voor je begint de Wikipedia Snelcursus. Hierin wordt ook duidelijk uitgelegd hoe je pagina’s kunt bewerken of aanmaken.
Je eigen wiki
Zelf een wiki starten? Er zijn verschillende aanbieders van online wiki-toepassingen, bijvoorbeeld: PBworks, Wetpaint Wiki en nog vele anderen.
Vandaag levert de nieuwe woordendagkalender een bijdrage voor het Bibliotheekwoordenboek:
INFOFOBIE:
Ziekelijke vrees voor het krijgen van informatie waar men iets mee moet.
Wat hebben wij nog niet dat de Groningen, Leiden, Delft en de UvA al wel hebben? Een wikipedia-artikel over onze universiteitsbibliotheek!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteitsbibliotheek