Library Blog

I&M2.0

Innovatie in de praktijk: innovatie bij openbare bibliotheken.

Op 21 april jl. woonde ik een middag in de KB in Den Haag bij, geheten Innovatie in de praktijk. 10 innovatieve projecten die het afgelopen jaar bij een aantal openbare bibliotheken hebben plaatsgevonden, presenteerden zich.  Bij wie het even uit beeld was: de openbare bibliotheken vallen sinds 1 januari 2015 onder de KB.

De openbare bibliotheeksector kent een programma, de Innovatieagenda, dat als doel heeft het bevorderen van een duurzaam innovatieproces. Want vernieuwing is buitengewoon urgent in deze sector: in de afgelopen jaren sloot er gemiddeld wekelijks een bibliotheekvestiging. De innovatieagenda faciliteert (en financiert) vernieuwingsprojecten bij openbare bibliotheken: zorgt er voor dat kennis gedeeld wordt en kansrijke initiatieven gerealiseerd en opgeschaald kunnen worden. In 2015 was een budget van €100.000 beschikbaar: daarmee heeft de Innovatieraad 10 innovatieve projecten gefinancierd. Al deze projecten kwamen die middag voor het voetlicht.

Ik noem een paar dingen en projecten die mij opvielen.

  • De meeste projecten laten zien dat de (openbare) bibliotheek hard bezig is uit haar heilige huisje te stappen en actief samenwerking zoekt met andere maatschappelijke partners (maatschappelijke verankering) Zo werd in de Flevomeer bibliotheek (project De talentenkwekerij) in een programma gericht op jongeren tussen de 10 en 13 jaar samengewerkt met welzijn en sport. Het meest opvallend vond ik het project in Assen, waarin de bibliotheek samenwerkt met het ziekenhuis: de bibliotheek wordt ingezet om voorlichting te geven aan aanstaande moeders.
  • Ook is er aandacht voor technologische innovaties. In de Bibliotheek Nieuwegein is (in samenwerking met scholen) gewerkt aan een toolkit voor gamification. In Zwolle heeft de bibliotheek (in samenwerking met de zorgsector) een digiwerkplaats (Fabcare) ingericht.
  • Leuk vond ik ook het project Kennismakers in Veghel. Daar wil de bibliotheek gaan fungeren als fullyfledged kenniscentrum: waar niet alleen kennis in boeken te vinden is, maar waar je ook mensen kunt vinden die kennis hebben over een bepaald onderwerp. Kennismakers worden opgenomen in de catalogus.
  • Ook is er aandacht voor de actualiteit. In Brabant laat Theek 5 vluchtelingen kennismaken met de bibliotheek door aandacht te schenken aan het delen van Nederlandse gebruiken en gewoonten

Een volledig overzicht van de gehonoreerde projecten is te vinden op http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000006942

Hoewel een openbare bibliotheek iets anders is dan een wetenschappelijke bibliotheek, zag ik duidelijk parallellen. Moet ook een wetenschappelijke bibliotheek niet uit dat heilige huisje komen? En moeten wij niet meer samenwerken: binnen de UU, maar ook (vooral) met organisaties buiten de UU? De buitenwereld naar binnen halen? Dat is iets dat we bij I&O i.v.m. de innovatie-impuls al wel benoemd hebben.

Na afloop sprak ik kort met de voorzitter van de Innovatieraad (Erna Winters, directeur van de openbare bibliotheek Kennemerwaard). Ik was vooral benieuwd naar het proces van innovatie en criteria voor toekenning van subsidie. Voor de Innovatieraad zijn van belang: oorspronkelijkheid van het idee, overdraagbaarheid (kan het elders gebruikt worden?)  en schaalbaarheid. Ook dit herken ik.

Kortom, daar kunnen we wel wat van leren. Ik heb Erna Winters gevraagd om nog eens contact te morgen opnemen.  Wordt vervolgd!

Saskia Franken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *