Library Blog

Blog

Inspiratie opdoen in de KB: de dataredactie

Gisteren waren Martin en ik op bezoek bij de KB om kennis te maken met een interessant initiatief: de “dataredactie”. Ik geef hier een korte overview. (Voordat je verder leest: realiseer je dat onderstaande vooral relevant is met betrekking tot de content die hier in huis gemaakt wordt; metadata en gedigitaliseerde objecten.) 

De dataredactie bestaat op dit moment uit 4 personen. Zij hebben als doel om maandelijks een nieuwe dataset (zie http://www.kb.nl/banners-apis-en-meer/dataservices-apis)  aan te bieden via de website. Een aantal taken komt hierbij om de hoek kijken:

  • beschrijving van de content: wat zit er in deze set, wat is er bijzonder/opmerkelijk?
  • beschrijving van de tech specs: in welk format is de data beschikbaar, in welk format is de metadata beschikbaar, hoe bereik je de data?
  • copyrightissues oplossen: welke afspraken er destijds zijn gemaakt (ook met derden) en waar mogelijk bijstellen om de set zo open mogelijk beschikbaar te stellen
  • communiceren: hoe kan deze dataset onder de aandacht van de gebruikers worden gebracht?

Zeer uiteenlopende taken. De dataredactie is dan ook samengesteld uit personen van verschillende afdelingen, die samen met een aantal andere KB-ers (vooral collectiespecialisten) een opleidingstraject (in samenwerking met Kennisland) hebben gevolgd om hun kennis op te schroeven. Het idee is dat datasets die beschikbaar zijn gesteld en dus ook goed zijn beschreven, onder de hoede van een collectiespecialist komen te vallen. Datasets behoren immers ook tot zijn/haar collectie.

Wij waren enthousiast over deze aanpak! Er spelen veel factoren als je data beschikbaar wilt stellen (hadden we al gemerkt toen we meededen met Open Cultuur Data, zie http://www.opencultuurdata.nl/wiki/universiteitsbibliotheek-utrecht-kaarten/) en dan is de projectmatig aanpak met een klein team lean & mean.

Een van de kaarten die beschikbaar zijn gesteld voor Open Cultuur Data

In 2013 wordt er trouwens ook een KB fellow aangesteld die een focus heeft op e-humanities, hierdoor zal er volgend jaar ook vanuit die hoek veel aandacht zijn voor de KB als dataprovider.

Een goede manier om onze kennis hier in huis op te krikken, zou een afvaardiging op IDCC zijn. Dit internationaal toonaangevende congres is volgend jaar januari in Amsterdam. Er zijn 3 paralleltracks, dus met 3 deelnemers moeten we een eind komen 🙂 http://www.dcc.ac.uk/events/idcc13

3 reacties to “Inspiratie opdoen in de KB: de dataredactie”

  1. frankensas

    Ja, boeiend! Maar ik was wel even in de war. De KB als data-provider? Ik dacht dat DANS dat was. Totdat ik me realiseerde (of beter: totdat Martin Slabbertje me vertelde) dat het niet om onderzoeksdata gaat, althans niet om onderzoeksdata in de brede zin van het woord. Maar om boeken, scans, metadata etc. kortom, de specifieke (onderzoeks)data uit de humaniora. Toen snapte ik de bemoeienis van de KB weer wel.
    Overigens heb ik op de OpenAIREplus bijeenkomst deze week in Göttingen (vertegenwoordigers uit alle Europese landen) een korte presentatie gehouden over ons Dataverse en hoe ver we daarmee zijn vergeleken met de LIBER recommendations for libraries to get started with research data management. Bewondering alom, hoe goed Utrecht bezig was – al weten wij dat er nog heel veel moet gebeuren! Wat ik overigens ook eerlijk verteld heb, hoor.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *