Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

RSS en TicTOCs in de catalogus?

Op het blog van het Medisch Team schreef ik al eerder over TicTOCs,een handige service waarmee je je gemakkelijk (via RSS uiteraard) kunt abonneren op de Tables of Contents (TOCs) van wetenschappelijke tijdschriften. TicTOCs wordt financieel mogelijk gemaakt door JISC, de Britse equivalent van SURF.

Tijdens de VOGIN-cursus vorige maand heb ik met Wouter Gerritsma van de bibliotheek van Wageningen Universiteit en Researchcentrum gepraat over hoe zij TicTOCS hebben gebruikt om hun klanten RSS-feeds van tijdschriften aan te  bieden.

In hun electronische catalogus is voor vele tijdschriften niet alleen een RSS-feed beschikbaar (klik hier voor een voorbeeld), maar van elk tijdschrift met RSS-feed is in de catalogus ook een overzicht te zien van de meest recente artikelen. Kijk bijvoorbeeld eens hier – als je in de rechterzijbalk op ‘Show articles’ klikt verschijnt het overzicht onder de standaard catalogusinformatie (de links zijn afkomstig van Wouter’s Engelse blog).

Bij de Centrale Medische Bibliotheek in Groningen gebruikt Guus van de Brekel RSS op een andere manier: hij heeft een NetVibes-pagina gemaakt, de Library Toolbox met voor verschillende afdelingen RSS-feeds (via PubMed) van tijdschriten die voor dat vakgebied van belang zijn.

In een reactie op mijn berichtje hierover op het blog van het Medisch Team opperde Jan de Boer het idee dat iets dergelijks misschien ook mogelijk zou zijn in MyLibrary:  wij verzorgen een overzicht van feeds op tijdschriften voor een vakgebied en de klant kan daar een eigen selectie uit maken voor op zijn eigen bibliotheekpagina.

Een reactie to “RSS en TicTOCs in de catalogus?”

 1. Jeroen Bosman (UB)

  Goede ideeën en voorbeelden! Dit zou heel mooi zijn en volgens mij gaan we er ook wel naar toe. Er zijn wel wat onzekerheden:
  – geschiktheid Alephsysteem (zonder Primo) voor dit soort toevoegde functionaliteit;
  – beschikbaarheid van RSS feeds in TicTocs en daarbuiten; misschien kan er worden aangevuld vanuit OInline Contents voor die titels waarvoor geen RSS beschikbaar is.
  Groot voordeel vind ik wel dat als we de feeds gebruiken omk direct informatie te tonen men zelf niet perse direct een RSS lezer nodig heeft, sterker nog: men hoeft niet te weten wat RSS is.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *