Library Blog

Blog

LOOWI-bijeenkomst 16 april 2010 (deel 1)

Op vrijdag 16 april vond de halfjaarlijkse bijeenkomst van het LOOWI plaats. Deze keer waren we te gast in de Universiteitsbibliotheek Leiden.  Oana, Bianca en Kees waren aanwezig namens de UBU.

We doen in 2 delen verslag van deze bijeenkomst; hieronder eerst het verslag van Oana over één van de presentaties tijdens de bijeenkomst. Later deze week zal Bianca verslag doen van een aantal nieuwe ontwikkelingen in den lande, die gemeld zijn op de LOOWI-wiki.

Bibliotheek van de UvA is in februari gestart met instructies rondom Web2.0-toepassingen voor onderzoekers en docenten.

Het project heet Online toepassingen voor Onderzoek en Onderwijs (OTOO) en is gebaseerd op Spoetnik, de Web2.0-cursus voor UBA-medewerkers.

Het doel is om onderzoekers en docenten middelen aan te reiken die hen tijd besparen en die het hen gemakkelijker maken om hun werk te organiseren en met anderen samen te werken. Er is gekozen voor web 2.0 toepassingen die praktisch en intuïtief zijn, gemakkelijk in gebruik en browser onafhankelijk. Tussen februari en nu zijn de volgende onderdelen aan de beurt geweest:

Het maken en gebruiken van RSS-feeds, Netwerken en kennis uitwisselen via LinkedIn en Google Docs &Spreadsheets.

Er is goed nagedacht over de vorm van ondersteuning en de benadering is vernieuwend: in de eerste plaats zijn er korte, duidelijke teksten en instructiefilmpjes geplaatst op de website als toelichting op de toepassing. De gebruiker wordt bij de hand genomen in eigen tempo en vertrouwde omgeving. Daarnaast is er ook hulp van de De UBAcoach, de helpdesk van de UvA-bibliotheek. Het concept blijkt succesvol te zijn en zal verder uitgebreid worden met nieuwe toepassingen. Pascal Braak (UBA) heeft een mooie Prezi-presentatie gehouden over het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *