Library Blog

Blog

Bijeenkomst Vakgenoten Theologische Bibliotheken 27 april 2010 Nijmegen

Op 27 april vergaderde de Vereniging voor het Theologisch Bibliothecariaat (VTB). Deze vereniging bestaat al meer dan een halve eeuw. De laatste jaren is er veel veranderd. Het is nu het Vakgenotenoverleg Theologische Bibliotheken (VTB), een platform voor vakspecialisten van de UB’s, bibliothecarissen van Theologische Universiteiten, specifieke Theologische instellingen met een wetenschappelijke bibliotheek en klooster- en abdijbibliotheken. De VTB onderhoudt ook intensief contact met de vakgenoten in Vlaanderen en verder met het Theologisch bibliothecariaat in andere landen.

De VTB vergadert 2 x per jaar telkens in een andere bibliotheek. Deze keer was dat in de UB Nijmegen. Wat komt er zo al aan de orde op zo’n bijeenkomst? Vooral wat er speelt in de UB’s. Deze keer hebben we ruim tijd besteed aan, jawel, het bloggen. Drie collega’s uit Groningen, Leiden en Amsterdam (UVA) demonstreerden wat zij daar aan doen, alle drie verschillend overigens. Uiteraard volgde daar enige discussie op: wat zijn de mogelijkheden en grenzen en wat is de tijdsinvestering, welk effect heeft het, enz. Wil je een discussielijst? (Nou, dat valt nog te bezien) Voor wie interesse heeft, geven we hier de weblogs: http://ostraca.weblog.leidenuniv.nl/  http://vitrine.weblog.ub.rug.nl/ ; http://bibliotheekreligiestudies.wordpress.com/

Een duidelijk voordeel van bloggen is dat het persoonlijker en sneller kan zijn dan communiceren via een webpagina. Anderen vertelden en konden soms ook laten zien op welke manier zij communiceerden met hun achterban. Delicious en websites passeerden de revue. Zo hebben wij iets laten zien over de mogelijkheden van Personal Library.

Aansluitend inventariseerden we hoe het in de diverse instellingen zit met instructies, workshops inzake informatievaardigheden. Ook al weer heel verschillend!

Vervolgens kwamen de contacten met het buitenland aan de orde, dit keer vooral de BETH . Dat staat voor Bibliothèques Européennes de Théologie. Indertijd was de voertaal Frans. Vandaar de naam, maar tegenwoordig gaat het meeste in het Engels. Het is de bedoeling dat de BETH volgend jaar in Nederland vergadert en dat brengt natuurlijk enig organisatiewerk met zich mee. In Europees verband verstrekken we elkaar ook informatie over onze bibliotheken. In het verleden deden we dat in papieren vorm, De Gids van theologische bibliotheken in Nederland en Vlaanderen, waarin we alle theologische bibliotheken en hun collecties tamelijk gedetailleerd beschreven. Deze uitgave heeft tot mooie vondsten geleid voor bibliothecarissen (STCN bijvoorbeeld) en gebruikers. Maar De Gids moet nu ge-updated worden en dat gaan we uiteraard digitaal doen.

Een belangrijk punt is ook altijd de onderlinge informatie-uitwisseling: wat is de stand van zaken in de UB’s en andere instellingen.

En altijd nemen we de gelegenheid te baat om de bibliotheek / instelling waar we vergaderen wat beter te leren kennen. Zo werden we nu rondgeleid door de archieven van het Katholiek Documentatie Centrum (KDC)

en hoorden we iets over hun digitaliseringsplannen.

Peter van Rijn

Han van IJcken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *