Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Collectievorming in Delft

Ook ik ben (met Ingrid de Ruiter)  op werkbezoek in de bibliotheek van de TU Delft geweest. Ditmaal om over collectievorming te praten. Drie onderwerpen sprongen er duidelijk uit: approval plans in combinatie met een attenderingsservice bij Blackwell, het gebruik van de Collection Manager van Blackwell  en Patron Driven Acquistion, ook via Blackwell(/EBL).

Delft heeft bij Blackwell Book Services een gecombineerde approval plan – attenderingsservice. In één profiel (op basis van uitgever, taal, prijs, niveau, onderwerp etc.) wordt aangegeven of boeken direct geleverd mogen worden, in de attenderingsservice meegenomen moeten worden of buiten het profiel vallen. Van de boeken die direct geleverd worden gaat zo’n 10% terug naar de leverancier. De titels waar de informatiespecialist door Blackwell op wordt geattendeerd worden doorgespeeld aan de bibliotheekcommissie. Die bibliotheekcommissie besluit over eventuele aanschaf.

Titels die via de attenderingsservice van Blackwell onder de aandacht zijn gebracht worden besteld via de Collection Manager van Blackwell. De informatiespecialist doet via een druk op de knop een bestelverzoek. Hieraan voegt hij een budgetcode, onderwerpsclassificatie, plaatsnummer en evt. een reservering voor een lener aan toe. Het verzoek komt terecht bij een medewerker van de afdeling mediaverwerking, die de bestelling daadwerkelijk plaatst. Blackwell levert ook MARC-records, die ingelezen worden in Aleph.

De bibliotheek van de TU Delft schaft al jaren ebooks aan. De voorkeur ligt bij aanschaf van ebooks (in pakketten) via uitgevers. Die zijn goedkoper en vrij van DRM. Vanaf september start Delft met Patron Driven Acquisition. Nadat een klant 10 minuten gratis een boek heeft geraadpleegd kan hij een verzoek tot aanschaf doen. Dat verzoek komt binnen bij de informatiespecialist. Ook hierbij werkt Delft samen met Blackwell. Op basis van het attenderingsprofiel bij Blackwell worden ebooks geladen in de catalogus. Boeken die via PDA worden aangeschaft vallen daardoor altijd binnen het profiel van Delft. Het platform voor ebooks is EBL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *