Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Pakketten kopen?

De bibliotheek van de UvA heeft onderzoek gedaan naar het financiële voordeel van de aanschaf van tijdschriftenpakketten tegenover losse abonnementen (een onderzoek dat ik trouwens niet meer kan vinden. Nu heeft Terry Bucknell hetzelfde gedaan voor e-books. Resultaten heeft hij gepubliceerd in Serials en gepresenteerd op het UKSG-congres.

In het artikel analyseert Bucknell het gebruik van het pakket e-books van Springer. Hij doet een paar interessante waarnemingen. Bijvoorbeeld:

The usage pattern shows many titles that were
well-used in 2008 received little or zero usage in
2009 and equally many titles from 2007 used
heavily in 2009 were not used in 2008. In other
words, past usage is not a good predictor of future
usage (p. 131)

Dit staat haaks op conclusies uit een onderzoek waar ik eerder over schreef.

De prijs van een hoofdstuk uit een Springer e-book is volgens Bucknell £1.43. Dat is goedkoper dan een artikel uit een Springer tijdschrift (£1.94)

In zijn lezing op het UKSG-congres gaat Bucknell verder in op de financiële voordelen van een pakket e-books ten opzichte van patron driven acquisition. (Zie de “duizelingwekkende presentatie“). Wat zouden de e-books van Springer gekost hebben wanneer de bibliotheek het niet als pakket had gekocht, maar via patron driven acquisition? Zijn conclusie: binnen een jaar zou de bibliotheek met PDA meer hebben uitgegeven aan de aanschaf van losse titels dan de (eenmalige) kosten van het totale pakket.

Met daarbij de one-liner: “Models don’t matter, only prices do.”

Het is wel grappig om te lezen dat Rick Anderson een dag later op hetzelfde congres toch weer een lans breekt voor Patron Driven Acquisition. Was Terry Bucknell toen alweer naar huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *