Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Hoe krijgen we de kosten van PDA onder controle

Zoals eerder geschreven is PDA een groot succes. Dat roept hele tegenstrijdige reacties op. Normaal hoop je als vakspecialist dat je collectie intensief wordt gebruikt. Nu denk ik bij elke STL: “o nee, weer een lening”.

In het huidige tempo is het beschikbare budget (voor 2012) in twee maanden op! De beperkingen op het downloaden van boeken die we doorgevoerd hebben lijken wel een beetje effect te hebben. Maar zeker niet voldoende.

Wat kan ik verder nog doen voor het profiel filmwetenschap?

  • Er is geen beperking op jaar van uitgave. Was het profiel beperkt tot publicaties vanaf 2005, dan had ik in de afgelopen week bijna 16% aan uitgaven bespaard.
  • Ik heb boeken die we ook op papier hebben in het profiel laten staan. Had ik ze buiten het profiel gelaten, dan had ik 6% bespaard.
  • De kosten voor een STL worden berekend als een bepaald percentage van de aanschafprijs. Dat percentage verschilt per uitgever. Voor filmwetenschap is met name Wiley een probleem. Die uitgever berekent 15% van de aanschafprijs voor een STL van één dag. Dat vind ik teveel. Had ik Wiley uit het profiel gelaten, dan had mij dat 10% van de uitgaven bespaard. Een andere uitgever met veel te hoge STL-percentage is bijvoorbeeld Cambridge UP (20%!).

Ik had met de hierboven genoemde maatregelen 31,6% kunnen besparen op de uitgaven. Nog steeds niet voldoende, maar wel een stap in de goede richting. Aan de andere kant, hiermee had ik van de 36 filmwetenschappers die ik tot nu toe blij heb kunnen maken er 20 moeten teleurstellen. En dat voelt ook niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *