Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Brief uit Amerika

Beste collega’s,

na vijf weken begint het een beetje te knagen dat jullie nog niks van mij gehoord hebben. Hoewel een paar Twitteraars al iets opgepikt zouden kunnen hebben. Het is lastig samenvatten wat ik de afgelopen tijd gedaan heb, maar ik doe een poging om jullie de professionele highlights te geven.

Harvard Library 10 en 11 September
Grote organisatie: 77 verschillende bibliotheken, 17 miljoen banden, 855 medewerkers, 21.000 studenten, 2100 faculty staff, 10.000 medisch academici

Harvard Library zit middenin een grote reorganisatie en dat was merkbaar, onzekerheid over banen en te volgen koers. Veel initiatieven en creatieve ideeën, maar nog weinig consistentie, samenwerking en efficiëntie. Twee highlighs wat mij betreft:

TELL US – een tooltje om feedback te verzamelen van users, met gekoppeld een soort voting systeem (zie hun website rechts bovenin)
Library Innovation Lab, een initiatief van de Law Library. Op dit moment onderaan de homepage, maar anders via: http://librarylab.law.harvard.edu/

OCLC Dublin, Ohio 16 september tot 4 oktober
Hier heel veel mensen gesproken, van OCLC Research group, maar ook van Production (End User services en WMS World Share Management System). OCLC was zeer geïnteresseerd in de plannen die wij hebben met Omega en onze WebOPAC. Niet zo gek, zij timmeren aan de weg om Worldcat werkelijk bruikbaar te maken voor eindgebruikers. Ik heb getracht ze uit te leggen dat het voor ons (en voor andere bibliotheken die op enig moment vast gaan volgen) belangrijk is dat zij hun werk goed doen. Worldcat is een goed alternatief voor onze gebruikers, naast Google Books/Google Scholar. Het verschil voor bibliotheken is dat zij met OCLC kunnen praten, member zijn, in een board zitten etc. Die structuur hebben we niet met Google. En ook belangrijk: OCLC is wél on speaking terms (namens de bibliotheken) met Google. Oftewel: we hebben elkaar hard nodig om het onze gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Ik heb de Unthinkable presentatie bij OCLC twee keer gegeven (voor OCLC Research en voor End users services) en dat was voor hen “food for thought”. Niet alleen voor de aanwezige medewerkers die het hands on werk doen, maar ook voor OCLC Management.
Bij het Worldcat metadatateam het gedoe met het laden van Ebooks metadata onder de aandacht gebracht.

LITA Forum 2012 5-7 oktober
LITA is onderdeel van de American Library Association (ALA) en vertegenwoordigt meer de IT-kant van het vak. Ik was op hun jaarlijks congres. Dit jaar in Columbus Ohio, half uurtje rijden van Dublin. Drie heel verschillende maar goeie keynote speakers.

Eric Hellman http://go-to-hellman.blogspot.com/ – met een interessante uiteenzetting over het verschil tussen een website en een EBook. Zijn stelling; Ebook lending must be transition, not something for the long run. For libraries this means: flex those distribution muscles. It’s all about connections, not collections.

Ben Shneiderman – bevlogen spreker met een interessant verhaal over Visual analytics, met een paar fantastische voorbeelden hoe je data inzichtelijk kunt maken door het te visualiseren. Zijn mantra: overview, zoom&filter,details on demand. En ook ten aardige: conform what you already know and then spot what you don’t know. Daarna gaat het om nieuwsgierigheid en de juiste vragen we ten the stellen.
Hij sprak ook over ‘”social discovery”: door je contacten kom je aan nieuwe interessante bronnen voor je onderzoek. Interdisciplinair onderzoek wordt steeds belangrijker. Een benadering vanuit verschillende invalshoeken kan lastiger zijn door de communicatie die nodig is en het overbruggen van fysieke afstanden, maar de samenwerking zorgt voor creatievere en uiteindelijk betere oplossingen van problemen.

Sarah Houghton (librarian in black) – controversiele directeur van de San Rafael Public Library in California. Zij sprak over het bibliotheekvak vanuit twee invalshoeken; Startrek en Starbucks. Startrek gaat over technologische vernieuwingen: bibliotheken moeten de nieuwste technologie in huis hebben en aanbieden aan hun gebruikers. Push the reset button, but don’t loose touch with the pleasure of reading. En de fysieke bibliotheek moet zo comfortable zijn als Starbucks: een lekkere stoel, goeie koffie, snel WiFi, vriendelijk en behulpzaam personeel met oog voor wat de klant wil en een omgeving waar je graag wilt zijn en gezien worden. Als wij de users niet zo’n plek bieden zijn we ze kwijt aan de eerste de beste ondernemer die die voorzieningen wel kan leveren.

Verder aardig: responsieve web design, over het ontwerpen van websites die geschikt zijn voor alle soorten schermen (pc’s, tablets, smartphones). verwezen werd naar een Google studie over het feit dat steeds meer users verschillende schermen en typen aparte naast elkaar gebruiken: multi-screen-world-insight

En tot slot verschillende presentaties gezien over moeizame implementaties van discovery systemen. Geen argumenten gehoord waarom wij dat toch ook zouden moeten doen. Waarbij ik mij er van bewust ben dat wij ook de nodige hobbels tegen zullen komen.

Innovation in Libraries – OCLC Post conference 7 en 8 oktober

Voor een groepje die-hards was er nog een post conference op zondagmiddag en maandagochtend. Keynote van Phil Simon  – The age of the platform. Consumenten gebruiken Google, Amazon, Apple en Facebook omdat ze dat willen. Deze vier platforms leveren niet één dienst, ze geven allerlei features, apps, producten en services. En ze zorgen ervoor dat hun gebruikers blijven. Ze veranderen snel als ze vinden dat dat nodig is. maken zich geen zorgen over het feit dat er users zijn die niet van veranderingen houden. Als je probeert om iedereen tevreden te houden dan is niemand tevreden, het gaat erom dat je de massa aan je weet te binden. Get comfortable with unpredictability. Over het lot van bibliotheken was hij duidelijk: als wij niet uit onze papieren comfortzone komen zijn we ten dode opgeschreven. Wie heeft nog een bibliotheek nodig als ie met twee muisklikken een nieuw of tweedehands boek kan kopen bij Amazon.

Aardige presentatie over Altmetrics. Drie tools besproken: Altmetric, Impactstory en Plum Analytics.

En ook hier heb ik ons discoveryverhaal gepresenteerd. Reacties waren verdeeld. Zorg over zichtbaarheid van de bibliotheek. Een reactie van iemand wiens bibliotheek Worldcat Local aanbiedt voor wie dat wil gebruiken, maar die training en ondersteuning vooral richt op Google Scholar, WoS, Worldcat etc. Zijn opmerking: Worldcat Local implementeren was niet veel werk, zat in OCLC-totaalpakket, ook al wordt het maar door een paar studenten gebruikt, waarom zou ik dat niet ook gewoon aanbieden. Ook enthousiaste reacties van mensen die er zo nog nooit naar gekeken hadden, maar die het idee van loslaten van eigen discovery mee gaan nemen naar hun bibliotheek.

Sinds donderdag ben ik te gast bij de W.E.B. Du Bois Library van University of Massachussetts. Daarover later meer.

Wie het leuk vindt om mijn mix van professionele en toeristische avonturen te volgen: ik ben te vinden op Facebook. Stuur mij een vriendverzoek en ik voeg je toe aan het tot nu toe zeer selecte gezelschapje.

Met groet,
Simone

3 reacties to “Brief uit Amerika”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *