Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Internet Librarian International 2012

Vorige week was ik met Eric Sieverts op het congres Internet Librarian International 2012 in Londen. We hebben hier een deel van ons vergelijkend onderzoek Scopus/Web of Science/Google Scholar gepresenteerd, de presentatie staat op Slideshare: Beyond coverage.

Het congres, met als thema ‘Re-imagine, Renew and Reboot:
Innovating for Success‘ bestond uit 3 parallelle tracks, dus ik heb lang niet alle presentaties kunnen zien. Gelukkig waren veel presentaties online via de website van het congres (login/ww: ili2012), SlideShare en/of Prezi. Een kleine selectie van opmerkelijke punten uit presentaties tijdens het congres – van alles wat!

David Lankes (Syracuse University)- Stop lending and start sharing
The future of libraries is not in our collections or a building, but in our relationships with those we serve“. Zijn videoboodschap bevatte een opmerking die ‘viral’ ging tijdens het congres: moeten we het hebben over gebruikers (users) of leden (members)? En dan niet in de zin van leden die contributie betalen of i.d., maar leden van een community.

Victor Henning (co-founder & CEO Mendeley)
Veel sessies werden afgesloten met een presentatie van een bedrijf. Maar via Twitter merkte ik al op:

De presentatie over Mendeley bevatte 2 nieuwtjes:

tweet #ili2012 tweet #ili2012

William Mischo (University of Illinois) – User searching behaviour models
Uit hun onderzoek naar zoekgedrag van gebruikers (gebruik van de zoekfunctie op de bibliotheekwebsite) bleek o.a.:
– 56% van de zoekacties wordt gedaan van buiten de campus/IP-range
– circa 50% van de zoekacties betreft known-item search (bv: titel van een artikel of titel van een tijdschrift. Vaak copy-paste)

Nicola McGee (Kingwood School, Bath) – Image conscious: How (pre)teens are searching the internet [Prezi] Onze studenten van (over)morgen 😉 Nicola liet zien hoe leerlingen op haar school informatie zoeken op internet: zoeken naar afbeeldingen neemt voor hen een belangrijke plaats in.

“I used a picture and then I read about the picture and then I described the picture” (Egan, 12)

Zij overweegt nu om in haar lessen meer aandacht te besteden aan ‘browsing’ in plaats van zoeken met tekstwoorden, aan het beoordelen van afbeeldingen (“wat is de bron?”) en aan het vinden van informatie via multimedia.

Kay Grieves and Michelle Halpin (University of  Sunderland) Adventures in conversation [pdf, zie ook hun Pinterest pagina]
Zij vertelden over hun marketing campagne, gebaseerd op een 7-stappen marketing plan, 9 ‘beloftes’ waarbij de klant centraal staat, en een jaarplan waarbij iedere maand over één van 9 ‘beloftes’ het gesprek met de klant werd aangegaan, via zoveel mogelijk kanalen, zowel on- als offline. (zie de presentatie voor wat meer details)

Een van de dingen die ze gedaan hebben,  is een wedstrijd op waarbij gebruikers gevraagd werd één ‘wonderful thing‘ te noemen dat ze geleerd hadden in/van de bibliotheek, met de belofte deze informatie te delen met toekomstige studenten. Er was een prijs voor ‘the most wonderful thing‘ (gekozen door bibliotheekmedewerkers, niet door de gebruikers zelf – gemiste kans?): ‘When you are unsure about something, ask a librarian – they are really nice and helpful!‘ 😉

NB. Dit verhaal over impact en feedback van gebruikers deed me denken aan een andere opmerking tijdens het congres, ik weet helaas niet meer van wie…

Als je gebruikers vraagt naar suggesties voor verbetering van bibliotheekdienstverlening vraag dan niet wat ze willen dat de bibliotheek beter doet (want dan krijg je antwoorden over openingstijden en studieplekken), maar wat ze zelf beter/anders zouden willen kunnen doen in hun werk- hier ligt je aangrijpingspunt voor nieuwe/betere dienstverlening.

Dus: Partner in Science!

En er was meer… veel meer
Bijvoorbeeld:
What does the evidence tell us about institutional repositories (Jenny Delasalle & Brian Kelley)
What Phil found, editie 2012 (Phil Bradley)
The unknown Google (Arthur Weiss)
Social search:resistance is futile (Karen Blakeman)
Augmented reality in special collections (Jackie Carter & Team SCARLET)

The Dutchies
Ten slotte nog de andere Nederlandse presentaties (met links naar presentaties/filmpjes):

Wilma van den Brink en Kitty Berteling (HvA): Online connecting librarians [Prezi]

Janine Deckers  (ProBiblio) Ready for take-off: the airport librarian and The Airport Library [filmpje]

Henk van den Hoogen (Universiteit Maastricht) UML+YOU – a new approach for the Library of Maastricht University to meet researchers’ needs [filmpje]

3 reacties to “Internet Librarian International 2012”

  1. Roger Schmitz

    Een geweldig interessant vergelijkend onderzoek! Bestaat er ook een verslaglegging van jullie onderzoek, in de vorm van een artikel of rapport? Ik zou jullie bevindingen graag willen lezen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *