Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

‘Bibliotheken mogen geen ebooks uitlenen’ – wij dus ook niet?

Onderstaande bericht is vast door veel mensen gezien:

http://www.informatieprofessional.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=9683&Itemid=79

Het roept bij mij meteen de vraag op of dit ook voor ons geldt. Wie weet of dit ook voor ons van belang is?

3 reacties to “‘Bibliotheken mogen geen ebooks uitlenen’ – wij dus ook niet?”

 1. Desiree ten Dam

  De kop van het artikel dekt de lading helemaal niet. Uitlenen van ebooks is niet geregeld in de Auteurswet; het mag echter wel, “op basis van contractuele afspraken tussen betrokken partijen: uitgevers, rechtenorganisaties, distributeurs en bibliotheken.” (uit het onderzoeksrapport genoemd in hetzelfde artikel). En dat is wat wij bij de UU ook doen.
  Wij hebben duizenden ebooks die onze klanten kunnen ‘lenen’. In de meerderheid van de gevallen gaat het om ebooks rechtstreeks gekocht bij de uitgever; daarbij is gebruik door onze klanten vaak onbeperkt in aantallen gelijktijdige gebruikers, mogelijkheden tot downloaden, etc. In een beperkt aantal gevallen hebben we de ebooks aangekocht via een tussenleverancier – EBL in ons geval. EBL verkoopt ebooks van vele uitgevers; zij moeten daarom (?) DRM op de boeken toepassen. Maar ook deze ebooks kunnen worden geleend door onze klanten; weliswaar alleen dmv van Adobe Digital Editions, en voor een beperkte tijd, maar ze kunnen worden geleend.
  Verder heeft de Openbare Bibliotheek Houten (en volgens mij ook alle andere Openbare Bibliotheken in de regio Utrecht) de mogelijkheid om ebooks te lenen. Ook via ADE, en voor een beperkte tijd, maar het kan wel. Zie http://www.bibliotheeklekijssel.nl/pagina/39893.e-books.html .

  Het artikel gaat dus helemaal niet over het al dan niet mogen uitlenen van ebooks door bibliotheken, maar hoe dit juridisch geregeld is en misschien zou moeten in de toekomst.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *