Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

E-textbooks

Twee sessies op het Educause/NerComp congres waar ik nu ben gingen over e-textbooks. Sommige universiteiten doen pilots met digitale boeken, die verplicht zijn voor het volgen van een vak. De toegang is dan meestal gekocht en geregeld door de bibliotheek. Een dergelijk boek kost gemiddeld $40 per student, een papieren boek kost gemiddeld $ 176. Dit zou de student moeten gaan betalen, maar in de praktijk blijkt het makkelijker (zeker bij de pilot) om het te sponsoren vanuit bibliotheekbudget of projectbudget van de instelling. Focus is bij deze pilots is meestal op kostenbesparing. Opvallend vond ik:

 • Betrek de campusboekwinkel – die was echt nieuw voor me. Zij hebben vaak goede contacten met uitgevers en tussenhandel, en bepaalde kennis die de bibliotheek niet heeft. Men heeft de neiging ze juist niet te betrekken, maar hier was het nadrukkelijke advies ze er niet buiten te houden. Zeker als het gaat om een model om de studenten te laten betalen, sommige bibliotheken werken nu nauw samen met de campusboekwinkel.
 • Toegevoegde functionaliteiten zoals highlighting, toevoegen en delen opmerkingen, beter online lezen, etc. zijn interessant. Maar: deze kunnen leiden tot hogere kosten die uitgevers doorberekenen en zouden een reden kunnen zijn waarom dit niet gaat lukken. Daarnaast vergt dit altijd tijd en aandacht van studenten en docenten, en die bereidheid is er vaak (nog) niet. Dus overweeg juist geen focus op nieuwe functionaliteiten!
 • Probleem blijven de beperkte rechten. Studenten kunnen het boek niet hun leven lang blijven inzien (soms al een paar weken na afloop van het vak niet meer), printen is vaak erg lastig of zelfs verboden. Toch worden deze door studenten minder als een probleem ervaren dan door de bibliotheek. Er zijn meestal specifieke, bijna maatwerk afspraken nodig met de uitgever; die zijn vaak nog maar nauwelijks voorbereid op deze ontwikkeling.
 • Top van de klachten van studenten: van het scherm lezen is niet fijn, het maken van aantekeningen is wennen (maar men doet het toch met de bestaande digitale tools), navigeren door het boek is lastiger. Top van de positieve bevindingen: GOEDKOPER!, handige integratie met bijvoorbeeld audio/video en ander digitaal materiaal, zoeken door de tekst.
 • Kip/ei probleem: studenten hebben vaak nog geen tablet, en vaak ook geen e-reader. Dit betekent dat ze of gaan printen, of moeten lezen van een laptop of pc scherm; beide geen aantrekkelijke optie. Veel pilots met e-textbooks gaan dan ook samen met ipad pilots.
 • Meer info: http://educause.edu/etexts

Volgens mij doen wij hier nog niet veel mee; hoewel: misschien schaffen onze collectiespecialisten al lang boeken aan die de docenten voorschrijven aan studenten? Zouden we ook de studenten er voor kunnen laten betalen als het echt in plaats van een papieren boek komt?

4 reacties to “E-textbooks”

 1. Jeroen Bosman @jeroenbosman

  Dit is zeer nuttige informatie! Heel toevallig ben ik er deze week mee bezig geweest en ben ik er over in overleg met mensen bij geowetenschappen. Aanleiding was daar te onderzoeken of e-textbooks en vooral de hele methode met opdrachten en toetsen die er vaak bij zit tijd kan schelen bij het voorbereiden en aanbieden van onderwijs. Voor zover ik weet wordt hier aan de UU nog niet veel mee gedaan, behalve misschien in de medische hoek.
  Het gaat vooral om spul van uitgevers als Pearson, McGraw-Hill en iets minder Wiley. In de meest vergaande vorm worden dan in Blackboard buildng blocks van deze uitgevers geïnstalleerd die de communicatie tussen Blackboard en de servers van de uitgever regelen. Resultaten van toetsen die studenten dan op de site van de uitgever doen worden via de building block teruggestuurd Blackboard in.
  Er zitten veel kanten aan: juridisch ( wie is eigenaar van resultaat van studentenwerk?), privacy (willen we dat studentgegevens in de VS liggen opgeslagen?), strategisch (in welke mate is er sprake van vendor lock-in), financieel (wie betaalt wat; wordt het echt goedkoper voor de student, die niet meer de mogelijkheid heeft een boek te lenen of kopiëren?), didactisch (is het e-book alleen leestekst of gebruik je het als complete methode; sluit didactiek aan op Nederlandse wensen; wil je studenten dwingen tot e-werken?). Er is ook een relatie met MOOCS (die bieden ook content en methode die je – gratis – in een cursus kunt inzetten).
  Het zou mooi zijn te kunnen profiteren van resultaten van experimenten hiermee, aan de UU of elders in Nederland. Vraag voor mij is wel wat de toegevoegde waarde van de bibliotheek hierbij zou zijn. Advies bij selectie? Onderhandelen over licenties?

  Beantwoorden
 2. mennorasch

  interessant, Jeroen, ik wist niet dat dit al speelde! Ik zie wel een rol voor de bibliotheek: inkoop, ondersteuning (zowel van docent als student), en kennis over licenties komen het eerst bij me op; deze dingen kunnen we goed en zijn denk ik allemaal nodig bij deze ontwikkeling.

  Beantwoorden
 3. Paulien

  Bij geneeskunde hebben we Willy’s Winkeltje die met korting de verplichte boeken inkoopt bij Selexyz.
  Ik zit o.a.samen met Willy en vele docenten in de boekencommissie die zich jaarlijks buigt over het pakket van nieuwe titels.
  Ik doe suggesties voor titels en kijk naar de ebooks die we al hebben en die leverbaar zijn. De discussie kwam hier vorig jaar al op om studenten een bijdrage te vragen, alleen is nog even de vraag dit te organiseren. Die discussie heb ik aangezwengeld. Ik zal in het landelijk overleg (CASMBIN) eens navragen of er initiatieven zijn (ik meen van wel).

  Verder is in UMC een groot project gaande m.b.t.de digitalisering van het onderwijs en is er een pilot met iPAD’s geweest voor het verkorte traject GNK (=SUMMA:Selective Utrecht Medical MAster). Kortom in UMC staat veel te gebeuren ook al geven studenten hier ook duidelijk aan het niet fijn te vinden om van het scherm te lezen. Wel zijn ze blij natuurlijk dat altijd alles bij de hand is en ze geen dikke tekstboeken hoeven te sjouwen en aan te schaffen.
  Ik volg het op de voet. Volgend jaar een doorstart van dit project met een enorm budget.

  Beantwoorden
 4. mennorasch

  kijk, dat wist ik ook niet. Misschien toch interessant om te kijken of de bieb een pilot moet doen waarbij studenten gewoon betalen. Dat vergt nog wel het uitdenken van een goed systeem.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *