Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Google investeert in Google Scholar met MyLibrary optie

Naast de samenwerking met Thomson Reuters (zie wederkerige links Google Scholar <> Web of Science) toont Google nog meer bereidheid te investeren in Google Scholar. Je kunt nu zoekresultaten opslaan in een minisysteem voor referentiebeheer: My Library. Je kunt als je bent ingelogd met je Google account elke verwijzing in je zoekresultaat simpel met de ‘save’ knop vastleggen in MyLibrary. Daar zie je vervolgens de lijst van door jou bewaarde literatuur.

google-scholar-mylibrary

Een mooie extra optie voor het vullen van je bibliotheekje met referenties is dat als je een Google Scholar Ciations account hebt waar je eigen publicaties in zijn vastgelegd, je die in een keer kunt overnemen én daarbij ook gegevens van al de door jou aangehaalde publicaties kunt binnenhalen, voor zover door Google herkend en beschikbaar in in de index van Google Scholar.

De bewerkings- en gebruiksmogelijkeden van Google Scholar zijn vooralsnog beperkt. Maar je kunt een record wel editen (bijvoorbeeld om de toch nog veelvuldige fouten in de metadata van Google Scholar te corrigeren). Bijzonder is dat je nu ook voor het eerst zoekresultaten echt in de vorm van een gestructureerd record kunt zien. Je kunt verder aangeven wat voor type publicatie het is: artikel, conference paper, hoofdstuk, boek, proefschrift, patent, rechtszaak, overig) en het record eventueel nog verrijken.

google-scholar-mylibrary-record

De verrijkingsopties en met name de optie om het publicatietype aan te geven lijkt me een indicatie dat Google de je de mogelijkheid wil geven de gegevens zo te verbeteren en aan te vullen dat je ze kunt gebuiken om te citeren. Afwezigheid van communicatie met tekstverwerkers en citatiestijlen maakt dat MyLibrary nu nog absoluut geen vervanging is van Zotero, RefWorks, Endnote, Mendeley e.d. Het zou mij echter niet verbazen als Google  op termijn toch MyLibrary uitbouwt tot een lean and mean citation manager met communicatie met tekstverwerkers, in elk geval met Google Docs/Drive. Al veel langer biedt Google Scholar bij de zoekresultaten ten behoeve van citeren de mogelijkheid een referentie in MLA, APA of Chicago stijl te tonen. Vreemd genoeg ontbreekt die knop bij de records in MyLibrary.

Verdere opties zijn toevoegen van tags en export in BibTex, Endote, RefMan en csv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *